settings icon
share icon
Pitanje

Šta znači da je Isus naš prvosveštenik?

српски

Odgovor


Prvosveštenik je jedno od mnogih zvanja koji pripadaju Isusu: Mesija, Spasitelj, Sin Božiji, Sin Čovečiji, prijatelj grešnik itd. Svako od ovih imena usredsređuje se na poseban aspekt onog ko On jeste i šta to znači za nas. U knjizi Jevrejima, Isus je nazvan prvosveštenikom (Jevrejima 2:17; 4:14). Reč „sveštenik” sadrži u sebi nekoliko osnovnih značenja. Prvo, ona označava nekog ko posreduje tokom religijske službe. Drugo, označava nekog ko je svet ili postavljen da obavlja te službe.

Prvi put se ova reč pominje u Bibliji u knjizi Postanja 14. Avram, Božiji prijatelj, angažovao se u bici da bi spasao svog rođaka Lota, koga je zarobila armija Elama. Po povratku, Avrama je sreo Melhisedek, salemski kralj i sveštenik Svevišnjeg Boga. Ovaj čovek, čije ime znači „kralj pravednosti”, blagoslovio je Avrama i Svevišnjeg Boga koji je dao pobedu Avramu. Kao odgovor na ovaj blagoslov, Avram je Melhisedeku dao desetak (10 procenata) od svog ratnog plena. Ovim činom, Avram je priznao Melhisedekovu visoku poziciju Božijeg sveštenika.

Godinama kasnije, Bog je izdvojio Avramovog čukun-unuka da bude otac svešteničkog plemena. Kada je Zakon dat na Sinajskoj gori, Leviti su identifikovani kao sluge u Šatoru od sastanka, a Aronova porodica postala je sveštenička. Sveštenici su bili odgovorni da se zauzimaju pred Bogom za ljude, nudeći mnoge žrtve koje je nalagao zakon. Među sveštenicima, jedan je bio odabran kao Prvosveštenik i on je ulazio Svetinju nad Svetinjama jednom godišnje na Dan okajanja da bi postavio krv žrtve na Kovčeg saveza (Jevrejima 9:7). Ovim dnevnim i godišnjim žrtvama, gresi ljudi bili su privremeno pokriveni dok ne dođe Mesija da ukloni grehe.

Kada Isusa nazivamo Prvosveštenikom, to se odnosi na oba prethodna sveštenstva. Kao i Melhisedek, On je rukopoložen kao sveštenik nezavisno od zakona koji nam je dat na Sinajskoj gori (Jevrejima 5:6). Kao i levitski sveštenici, Isus je prineo da zadovolji Božiji zakon kada se ponudio za naše grehe (Jevrejima 7:26-27). Za razliku od levitskih sveštenika, koji su stalno morali da prinose žrtve, Isus je morao to da uradi samo jednom, tako obezbedivši večno iskupljenje za sve one koji su, kroz Njega, došli Bogu (Jevrejima 9:12).

Još jedna bitna stvar u vezi sa Isusovim sveštenstvom – svakog sveštenika biraju ljudi. Isus je, iako večni Bog, postao čovek da bi pretrpeo smrt i služio kao Prvosveštenik (Jevrejima 2:9). Kao čovek, On je bio podložan svim slabostima i iskušenjima kojima smo i mi izloženi, tako da je lično mogao da se poistoveti sa nama u našim borbama (Jevrejima 4:15). Isus je veći od bilo kog sveštenika, zato je on naš „veliki prvosveštenik” u Jevrejima 4:14 i to nam daje hrabrost da „pristupamo, dakle, slobodno prestolu blagodati, da primimo milost i nađemo blagodat kad nam zatreba pomoć“ (Jevrejima 4:16). EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta znači da je Isus naš prvosveštenik?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries