settings icon
share icon
Питање

Шта значи да је Исус наш првосвештеник?

srpski
Одговор


Првосвештеник је једно од многих звања који припадају Исусу: Месија, Спаситељ, Син Божији, Син Човечији, пријатељ грешник итд. Свако од ових имена усредсређује се на посебан аспект оног ко Он јесте и шта то значи за нас. У књизи Јеврејима, Исус је назван првосвештеником (Јеврејима 2:17; 4:14). Реч „свештеник” садржи у себи неколико основних значења. Прво, она означава неког ко посредује током религијске службе. Друго, означава неког ко је свет или постављен да обавља те службе.

Први пут се ова реч помиње у Библији у књизи Постања 14. Аврам, Божији пријатељ, ангажовао се у бици да би спасао свог рођака Лота, кога је заробила армија Елама. По повратку, Аврама је срео Мелхиседек, салемски краљ и свештеник Свевишњег Бога. Овај човек, чије име значи „краљ праведности”, благословио је Аврама и Свевишњег Бога који је дао победу Авраму. Као одговор на овај благослов, Аврам је Мелхиседеку дао десетак (10 процената) од свог ратног плена. Овим чином, Аврам је признао Мелхиседекову високу позицију Божијег свештеника.

Годинама касније, Бог је издвојио Аврамовог чукун-унука да буде отац свештеничког племена. Када је Закон дат на Синајској гори, Левити су идентификовани као слуге у Шатору од састанка, а Аронова породица постала је свештеничка. Свештеници су били одговорни да се заузимају пред Богом за људе, нудећи многе жртве које је налагао закон. Међу свештеницима, један је био одабран као Првосвештеник и он је улазио Светињу над Светињама једном годишње на Дан окајања да би поставио крв жртве на Ковчег савеза (Јеврејима 9:7). Овим дневним и годишњим жртвама, греси људи били су привремено покривени док не дође Месија да уклони грехе.

Када Исуса називамо Првосвештеником, то се односи на оба претходна свештенства. Као и Мелхиседек, Он је рукоположен као свештеник независно од закона који нам је дат на Синајској гори (Јеврејима 5:6). Као и левитски свештеници, Исус је принео да задовољи Божији закон када се понудио за наше грехе (Јеврејима 7:26-27). За разлику од левитских свештеника, који су стално морали да приносе жртве, Исус је морао то да уради само једном, тако обезбедивши вечно искупљење за све оне који су, кроз Њега, дошли Богу (Јеврејима 9:12).

Још једна битна ствар у вези са Исусовим свештенством – сваког свештеника бирају људи. Исус је, иако вечни Бог, постао човек да би претрпео смрт и служио као Првосвештеник (Јеврејима 2:9). Као човек, Он је био подложан свим слабостима и искушењима којима смо и ми изложени, тако да је лично могао да се поистовети са нама у нашим борбама (Јеврејима 4:15). Исус је већи од било ког свештеника, зато је он наш „велики првосвештеник” у Јеврејима 4:14 и то нам даје храброст да „приступамо, дакле, слободно престолу благодати, да примимо милост и нађемо благодат кад нам затреба помоћ“ (Јеврејима 4:16).

Врати се на Српску страну

Шта значи да је Исус наш првосвештеник?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries