settings icon
share icon
Pitanje

Šta to znači da je Isus prijatelj grešnika?

српски

Odgovor


Činjenica da je Isus prijatelj grešnika znači da je On naš prijatelj i da čeka da priznamo Njegovo prisustvo i dostupnost. Božija ljubav za nas se ne može ni zamisliti. Kada razmislimo o Isusovom otelovljenju-Njegovo napuštanje neba da bi bio rođen kao bespomoćno odojče da bi porastao i iskusio život među nama-počinjemo da shvatamo delić dubine te ljubavi. Kada na to dodamo Njegovu požrtvovanu smrt na krstu, ona postaje zapanjujća.

Da bi bio „prijatelj grešnika", Isus se potčinio životu u palom, lišenom svetu, jer „svi su zgrešili i tako su lišeni slave Božije″ (Rimljanima 3:23). Uprkos našem grešnom stanju, Isus želi odnos sa nama.

Izraz „prijatelj grešnika" dolazi iz paralelnih odlomaka u evanđeljijma. „S kim ću, dakle, uporediti ljude ovog naraštaja? I na koga liče? Oni su kao deca koja sede na trgu i dovikuju jedni drugima: svirali smo vam i niste igrali, kukali smo i niste plakali. Došao je naime Jovan Krstitelj, nije jeo hleba niti je pio vina, i kažete: ,Demon je u njemuʾ. Došao je Sin Čovečiji koji jede i pije, pa kažete: ,Gle čoveka izelice i pijanice, prijatelja carinika i grešnikaʾ″ (Luka 7:31-34; Matej 11:16-19).

U ovom odlomku, Isus ukazuje na nivo duhovne nezrelosti među onima koji su se smatrali „pravednima" i „najduhovnijima". Oni su zasnivali svoje uverenje na strogom poštovanju rituala, zakona i rutualnog privida, umesto na pravo razumevanje Božijeg srca i odnosa sa Njim. Kritikovali su Isusa što provodi vreme sa odbačenima i „društveno neprihvaćenima" nazivajući ga „prijateljem grešnika".

Priča o izgubljenoj ovci pokazuje važnost izgubljenih i ranjivih, onih koji su odlutali od mesta sigurnosti. Izgubljeni su Bogu toliko bitni da će On da ih traži dok ih ne nađe i vrati na bezbedno mesto. „A svi carinici i grešnici su se stalno približavali k Njjemu da ga slušaju. Fariseji pak i književnici gunđali su govoreći: ,Ovaj prima grešnike i jede s njimaʾ. Tada im kaza ovu priču: ,Ko od vas, kad ima sto ovaca i izgubi jednu od njih, neće ostaviti devedeset i devet u pustinji — i ne ide za izgubljenom dok je ne nađe?ʾ″ (Luka 15:1-4).

Isus je jasno stavio do znanja da je došao da „potraži i spase ono što je propalo″ (Luka 19:10). Bio je voljan da se druži sa onima koji, prema standardima samopravednih fariseja, nisu bili dovoljno dobri. Ali oni su upravo bili ti koji su bili otvoreni da slušaju Hrista i bili su važni Bogu!

Matej 9:10-13 ukazuje na još jedan trenutak kada su religiozne vođe ismevale Isusa zbog Njegovog druženja. On im je odgovorio rečima: „Jer ne dođoh da pozovem pravednike nego grešnike″ (stih 13).

U Luki 4:18, Isus citira Isaiju 61:1-2: „Duh je Gospoda, Boga, na meni, jer me Gospod pomaza da nevoljnima dobre glase javljam; posla me da zavijem u srcu ranjene, da oglasim sužnjima slobodu, a zarobljenima izbavljenje; da oglasim godinu milosti Gospodnje". Da bi propovedao radosnu vest siromašnima, zarobljenicima, slepima i ugnjetenima, Isus je morao da ima neki kontakt sa njima.

Isus nije odobravao naš greh, niti je učestovao u destruktivnom ponašanju bezbožnika. Time što je bio „prijatelj grešnika", Isus je pokazivao da „Božija dobrota vodi pokajanju″ (Rimljanima 2:4). Isus je vodio jedan savršen, bezgrešan život i imao je „vlast na zemlji da oprašta grehe″ (Luka 5:24). Zbog toga, imamo mogućnost da doživimo preobražaj srca i života.

Isus, naš prijatelj, provodio je vreme sa grešnicima, ne da bi se pridružio njihovim grešnim putevima, već da bi im predstavio radosnu vest da je oproštenje na raspolaganju. Mnogi grešnici su se preobrazili zbog Njegovih reči i života — Zahej je najbolji primer toga (Luka 19:1-10).

Kada su Isusovi neprijatelji Njega nazvali „prijateljem grešnika", nameravali su da ga uvrede. Na Njegovu slavu i našu večnu dobrobit, Isus je izdržao takva ponižavanja i postao „prijatelj i od brata verniji" (Izreke 18:24).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta to znači da je Isus prijatelj grešnika?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries