settings icon
share icon
Питање

Шта то значи да је Исус пријатељ грешника?

srpski
Одговор


Чињеница да је Исус пријатељ грешника значи да је Он наш пријатељ и да чека да признамо Његово присуство и доступност. Божија љубав за нас се не може ни замислити. Када размислимо о Исусовом отеловљењу-Његово напуштање неба да би био рођен као беспомоћно одојче да би порастао и искусио живот међу нама-почињемо да шватамо делић дубине те љубави. Када на то додамо Његову пожртвовану смрт на крсту, она постаје запањујћа.

Да би био „пријатељ грешника", Исус се потчинио животу у палом, лишеном свету, јер „сви су згрешили и тако су лишени славе Божије″ (Римљанима 3:23). Упркос нашем грешном стању, Исус жели однос са нама.

Израз „пријатељ грешника" долази из паралелних одломака у еванђељијма. „С ким ћу, дакле, упоредити људе овог нараштаја? И на кога личе? Они су као деца која седе на тргу и довикују једни другима: свирали смо вам и нисте играли, кукали смо и нисте плакали. Дошао је наиме Јован Крститељ, није јео хлеба нити је пио вина, и кажете: ,Демон је у њемуʾ. Дошао је Син Човечији који једе и пије, па кажете: ,Гле човека изелице и пијанице, пријатеља цариника и грешникаʾ″ (Лука 7:31-34; Матеј 11:16-19).

У овом одломку, Исус указује на ниво духовне незрелости међу онима који су се сматрали „праведнима" и „најдуховнијима". Они су заснивали своје уверење на строгом поштовању ритуала, закона и рутуалног привида, уместо на право разумевање Божијег срца и односа са Њим. Критиковали су Исуса што проводи време са одбаченима и „друштвено неприхваћенима" називајући га „пријатељем грешника".

Прича о изгубљеној овци показује важност изгубљених и рањивих, оних који су одлутали од места сигурности. Изгубљени су Богу толико битни да ће Он да их тражи док их не нађе и врати на безбедно место. „А сви цариници и грешници су се стално приближавали к Њјему да га слушају. Фарисеји пак и књижевници гунђали су говорећи: ,Овај прима грешнике и једе с њимаʾ. Тада им каза ову причу: ,Ко од вас, кад има сто оваца и изгуби једну од њих, неће оставити деведесет и девет у пустињи — и не иде за изгубљеном док је не нађе?ʾ″ (Лука 15:1-4).

Исус је јасно ставио до знања да је дошао да „потражи и спасе оно што је пропало″ (Лука 19:10). Био је вољан да се дружи са онима који, према стандардима самоправедних фарисеја, нису били довољно добри. Али они су управо били ти који су били отворени да слушају Христа и били су важни Богу!

Матеј 9:10-13 указује на још један тренутак када су религиозне вође исмевале Исуса због Његовог дружења. Он им је одговорио речима: „Јер не дођох да позовем праведнике него грешнике″ (стих 13).

У Луки 4:18, Исус цитира Исаију 61:1-2: „Дух је Господа, Бога, на мени, јер ме Господ помаза да невољнима добре гласе јављам; посла ме да завијем у срцу рањене, да огласим сужњима слободу, а заробљенима избављење; да огласим годину милости Господње". Да би проповедао радосну вест сиромашнима, заробљеницима, слепима и угњетенима, Исус је морао да има неки контакт са њима.

Исус није одобравао наш грех, нити је учестовао у деструктивном понашању безбожника. Тиме што је био „пријатељ грешника", Исус је показивао да „Божија доброта води покајању″ (Римљанима 2:4). Исус је водио један савршен, безгрешан живот и имао је „власт на земљи да опрашта грехе″ (Лука 5:24). Због тога, имамо могућност да доживимо преображај срца и живота.

Исус, наш пријатељ, проводио је време са грешницима, не да би се придружио њиховим грешним путевима, већ да би им представио радосну вест да је опроштење на располагању. Многи грешници су се преобразили због Његових речи и живота — Захеј је најбољи пример тога (Лука 19:1-10).

Када су Исусови непријатељи Њега назвали „пријатељем грешника", намеравали су да га увреде. На Његову славу и нашу вечну добробит, Исус је издржао таква понижавања и постао „пријатељ и од брата вернији" (Изреке 18:24).

EnglishВрати се на Српску страну

Шта то значи да је Исус пријатељ грешника?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries