settings icon
share icon
Pitanje

Šta znači da je Isus naš posrednik?

српски

Odgovor


Posrednik je onaj koji posreduje, tj. onaj koj postupa kao posrednik da bi radio sa suprotstavljenim stranama i doveo do nekog dogovora. Posrednik se trudi da utiče na nesporazum između dve strane u cilju da se reši rasprava. Postoji samo jedan Posrednik između čovečanstva i Boga i to je Isus Hristos. U ovom članku, videćemo šta Bog ima protiv nas, zašto je Isus naš posrednik i zašto smo osuđeni ako pokušamo sami da sebe zastupamo pred Bogom.

Bog ima spor sa nama zbog greha. Greh je opisan u Bibliji kao prekršaj protiv Božijeg zakona (1. Jovanova 3:4) i buntovništvo prema Bogu (Ponovljeni zakon 9:7; Isus Navin 1:18). Bog mrzi greh i greh stoji između svih nas i Njega. „Nema pravednoga — baš ni jednoga″ (Rimljanima 3:10). Sva ljudska bića su grešnici zbog greha koji smo nasledili od Adama, kao i zbog greha koji činimo svakodnevno. Jedina pravedna kazna za greh je smrt (Rimljanima 6:23), ne samo fizička smrt, već i večna smrt (Otkrivenje 20:11-15). Ispravna kazna za greh je večnost u paklu.

Ništa što možemo da učinimo ne može da bude dovoljno da posreduje između nas i Boga. Nikakva količna dobrih dela ili držanja zakona ne može da nas učini dovoljno pravednim da bismo stali pred svetog Boga (Isaija 64:6; Rimljanima 3:20; Galatima 2:16). Bez posrednika, mi smo predodređeni da provedemo večnost u paklu, jer, u našoj snazi, spasenje od greha je nemoguće. Ipak, postoji nada! „Jer Bog je jedan i jedan je posrednik između Boga i ljudi, čovek Isus Hristos″ (1. Timoteju 2:5). Isus predstavlja one koji su poverovali u Njega pred Božijim prestolom blagodati. On posreduje za nas, baš kao što advokat odbrane posreduje za svog klijenta, govoreći sudiji: „Poštovani sudijo, moj klijent je nevin po svim optužbama podignutim protiv njega". To se odnosi i na nas. Jednog dana ćemo se suočiti sa Bogom, ali ćemo to učiniti kao grešnici kojima je oprošteno zbog Isusove smrti u našu korist. „Advokat odbrane″ preuzeo je kaznu za nas!

Vidimo još dokaza ove utešne istine u Jevrejima 9:15: „I zato je on posrednik novoga saveza, da pozvani prime obećanje večnog nasledstva, pošto on podnese smrt za otkup prestupa učinjenih u prvom savezu″. Zbog velikom Posrednika mi smo u stanju da stanemo pred Boga obučeni u pravednost samog Hrista. Na krstu, Isus je zamenio naš greh za Njegovu pravednost (2. Korinćanima 5:21). Njegovo posredovanje je jedini način spasenja.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta znači da je Isus naš posrednik?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries