settings icon
share icon
Питање

Шта значи да је Исус наш посредник?

srpski
Одговор


Посредник је онај који посредује, тј. онај кој поступа као посредник да би радио са супротстављеним странама и довео до неког договора. Посредник се труди да утиче на неспоразум између две стране у циљу да се реши расправа. Постоји само један Посредник између човечанства и Бога и то је Исус Христос. У овом чланку, видећемо шта Бог има против нас, зашто је Исус наш посредник и зашто смо осуђени ако покушамо сами да себе заступамо пред Богом.

Бог има спор са нама због греха. Грех је описан у Библији као прекршај против Божијег закона (1. Јованова 3:4) и бунтовништво према Богу (Поновљени закон 9:7; Исус Навин 1:18). Бог мрзи грех и грех стоји између свих нас и Њега. „Нема праведнога — баш ни једнога″ (Римљанима 3:10). Сва људска бића су грешници због греха који смо наследили од Адама, као и због греха који чинимо свакодневно. Једина праведна казна за грех је смрт (Римљанима 6:23), не само физичка смрт, већ и вечна смрт (Откривење 20:11-15). Исправна казна за грех је вечност у паклу.

Ништа што можемо да учинимо не може да буде довољно да посредује између нас и Бога. Никаква колична добрих дела или држања закона не може да нас учини довољно праведним да бисмо стали пред светог Бога (Исаија 64:6; Римљанима 3:20; Галатима 2:16). Без посредника, ми смо предодређени да проведемо вечност у паклу, јер, у нашој снази, спасење од греха је немогуће. Ипак, постоји нада! „Јер Бог је један и један је посредник између Бога и људи, човек Исус Христос″ (1. Тимотеју 2:5). Исус представља оне који су поверовали у Њега пред Божијим престолом благодати. Он посредује за нас, баш као што адвокат одбране посредује за свог клијента, говорећи судији: „Поштовани судијо, мој клијент је невин по свим оптужбама подигнутим против њега". То се односи и на нас. Једног дана ћемо се суочити са Богом, али ћемо то учинити као грешници којима је опроштено због Исусове смрти у нашу корист. „Адвокат одбране″ преузео је казну за нас!

Видимо још доказа ове утешне истине у Јеврејима 9:15: „И зато је он посредник новога савеза, да позвани приме обећање вечног наследства, пошто он поднесе смрт за откуп преступа учињених у првом савезу″. Због великом Посредника ми смо у стању да станемо пред Бога обучени у праведност самог Христа. На крсту, Исус је заменио наш грех за Његову праведност (2. Коринћанима 5:21). Његово посредовање је једини начин спасења.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта значи да је Исус наш посредник?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries