Шта значи да је Исус наш посредник?


Питање: Шта значи да је Исус наш посредник?

Одговор:
Посредник је онај који посредује, тј. онај кој поступа као посредник да би радио са супротстављеним странама и довео до неког договора. Посредник се труди да утиче на неспоразум између две стране у циљу да се реши расправа. Постоји само један Посредник између човечанства и Бога и то је Исус Христос. У овом чланку, видећемо шта Бог има против нас, зашто је Исус наш посредник и зашто смо осуђени ако покушамо сами да себе заступамо пред Богом.

Бог има спор са нама због греха. Грех је описан у Библији као прекршај против Божијег закона (1. Јованова 3:4) и бунтовништво према Богу (Поновљени закон 9:7; Исус Навин 1:18). Бог мрзи грех и грех стоји између свих нас и Њега. „Нема праведнога — баш ни једнога″ (Римљанима 3:10). Сва људска бића су грешници због греха који смо наследили од Адама, као и због греха који чинимо свакодневно. Једина праведна казна за грех је смрт (Римљанима 6:23), не само физичка смрт, већ и вечна смрт (Откривење 20:11-15). Исправна казна за грех је вечност у паклу.

Ништа што можемо да учинимо не може да буде довољно да посредује између нас и Бога. Никаква колична добрих дела или држања закона не може да нас учини довољно праведним да бисмо стали пред светог Бога (Исаија 64:6; Римљанима 3:20; Галатима 2:16). Без посредника, ми смо предодређени да проведемо вечност у паклу, јер, у нашој снази, спасење од греха је немогуће. Ипак, постоји нада! „Јер Бог је један и један је посредник између Бога и људи, човек Исус Христос″ (1. Тимотеју 2:5). Исус представља оне који су поверовали у Њега пред Божијим престолом благодати. Он посредује за нас, баш као што адвокат одбране посредује за свог клијента, говорећи судији: „Поштовани судијо, мој клијент је невин по свим оптужбама подигнутим против њега". То се односи и на нас. Једног дана ћемо се суочити са Богом, али ћемо то учинити као грешници којима је опроштено због Исусове смрти у нашу корист. „Адвокат одбране″ преузео је казну за нас!

Видимо још доказа ове утешне истине у Јеврејима 9:15: „И зато је он посредник новога савеза, да позвани приме обећање вечног наследства, пошто он поднесе смрт за откуп преступа учињених у првом савезу″. Због великом Посредника ми смо у стању да станемо пред Бога обучени у праведност самог Христа. На крсту, Исус је заменио наш грех за Његову праведност (2. Коринћанима 5:21). Његово посредовање је једини начин спасења.

English


Врати се на Српску страну
Шта значи да је Исус наш посредник?

Сазнајте како ...

Проведи вечност са БогомПримите опроштај од Бога