settings icon
share icon
Pitanje

Da li je Isus išao u pakao između svoje smrti i vaskrsenja?

српски

Odgovor


Da li je Isusova duša išla u pakao u vremenu između Njegove smrti i vaskrsenja? Postoji velika konfuzija kada se radi o ovom pitanju. Ovaj koncept proizilazi prvenstveno iz Apostolskog kreda, koji kaže: “On je sišao u pakao.” Postoji i nekoliko biblijskih stihova koji, u zavisnosti od toga kako su prevedeni, govore da je Isus išao u “pakao”. Proučavajući ovo pitanje jako je bitno da se razume šta Biblija uči o “kraljevstvu” mrtvih.

U Jevrejskim pismima, reč koja se koristi da se opiše kraljevstvo mrtvih je "Šeol." Ona jednostavno znači "mesto za mrtve" ili "mesto za duše/duhove onih koji su otišli." Novozavetna grčka reč koja se koristi za pakao je "Ad," i isto se odnosi na “mesto za mrtve.” Drugi stihovi u Novom zavetu ukazuju da je Šeol / Ad privremeno mesto, gde se drže duše dok čekaju vaskrsnuće i krajnji sud. Otkrivenje 20:11-15 daje jasnu razliku između ove dve stvari. Pakao je (ognjeno jezero) postojano mesto i krajnje mesto suda za izgubljene. Ad je privremeno mesto. Tako da, ne, Isus nije išao u “pakao” zato što je “pakao” buduće kraljevstvo, koje će započeti da funkcioniše posle suda velikog belog prestola (Otkrivenje 20:11-15).

Šeol / Ad je kraljevsto sa dve podele (Matej 11:23; 16:18; Luka 10:15; 16:23; Dela 2:27-31), prebivalištem za spašene i izgubljene. Prebivalište za spašene je nazvano “Raj” i “Avramovo naručje.” Prebivalište spašenih i izgubljenih je razdvojeno "velikom provalijom" (Luka 16:26). Kada je Isus uznet na nebo, on je sa sobom poveo one koji su prebivali u Raju (vernike) (Efescima 4:8-10). Izgubljeni deo Šeola / Ad je ostao nepromenjen. Svi neverujući mrtvi su otišli tamo, očekujući krajnji sud u budućnosti. Da li je Isus išao u Šeol / Ad? Da, prema Efescima 4:8-10 i Prvoj Petrovoj 3:18-20.

Neke zabune se javljaju zbog pasusa kao što su Psalam 16:10-11, "Jer nećeš ostaviti duše moje paklu, niti ćeš dati da svetac tvoj vidi truhlost. Pokazaćeš mi put životni..." “Pakao” nije dobar prevod u ovom stihu. Ispravno bi bilo “grob” ili “Šeol.” Isus je mnogo godina kasnije rekao razbojniku na krstu pored Njega, "Danas ćeš biti sa mnom u raju." Njegovo telo je bilo u grobu; Njegova duša/duh je otišla u “Raj”, kraljevstvo Šeola / Ada. On je tada uzeo sve pravedne iz raja i poveo ih sa sobom na nebo. Nažalost, u mnogim prevodima Biblije, prevodioci nisu dosledni ili tačni u prevođenju Jevrejskih i Grčkih reči za “Šeol,” “Ad,” i “pakao.”

Neki smatraju da je Isus otišao u “pakao” tj. na drugu stranu Šeola / Ada da bi još više bio kažnjen za naše grehe. Ova ideja je potpuno nebiblijska! Hristova smrt na krstu i Njegova patnja umesto nas je bila potpuno dovoljna za naše otkupljenje. Prolivanje Njegove krvi je je bila zamena za naše očišćenje od greha (Prva Jovanova 1:7-9). Dok je visio tamo na krstu, On je preuzeo sav teret greha celog čovečansta na sebe. "Postao je grehom za nas," Druga Korinćanima 5:21 kaže: "Onoga koji nije znao greha, Bog je učinio grehom za nas, da mi u Njemu postanemo pravednost Božija." Gresi koji su Mu pripisani pomažu nam da razumemo Hristovu borbu u Getsemanskom vrtu sa čašom greha koja će se izliti na Njega na krstu.

Kada je Isus zavapio na krstu, "Oče, zašto si me ostavio?", tada je bio odvojen od Oca zbog greha koji se izlio na Njega. Dok je predavao svoj duh, rekao je, "Oče, predajem svoj duh u tvoje ruke." Njegova patnja se desila umesto naše. Njegova duša/duh je otišla u rajsku stranu Ada. Isusova patnja se završila onog momenta kada je umro. Plata za greh je plaćena. On je tada sačekao vaskrsenje svoga tela i povratak u slavu u svom uznesenju. Da li je Isus išao u pakao. Ne. Da li je Isus išao u Šeol / Ad? Da.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li je Isus išao u pakao između svoje smrti i vaskrsenja?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries