settings icon
share icon
Питање

Да ли је Исус ишао у пакао између своје смрти и васкрсења?

srpski
Одговор


Да ли је Исусова душа ишла у пакао у времену између Његове смрти и васкрсења? Постоји велика конфузија када се ради о овом питању. Овај концепт произилази првенствено из Апостолског креда, који каже: “Он је сишао у пакао.” Постоји и неколико библијских стихова који, у зависности од тога како су преведени, говоре да је Исус ишао у “пакао”. Проучавајући ово питање јако је битно да се разуме шта Библија учи о “краљевству” мртвих.

У Јеврејским писмима, реч која се користи да се опише краљевство мртвих је "Шеол." Она једноставно значи "место за мртве" или "место за душе/духове оних који су отишли." Новозаветна грчка реч која се користи за пакао је "Ад," и исто се односи на “место за мртве.” Други стихови у Новом завету указују да је Шеол / Ад привремено место, где се држе душе док чекају васкрснуће и крајњи суд. Откривење 20:11-15 даје јасну разлику између ове две ствари. Пакао је (огњено језеро) постојано место и крајње место суда за изгубљене. Ад је привремено место. Тако да, не, Исус није ишао у “пакао” зато што је “пакао” будуће краљевство, које ће започети да функционише после суда великог белог престола (Откривење 20:11-15).

Шеол / Ад је краљевсто са две поделе (Матеј 11:23; 16:18; Лука 10:15; 16:23; Дела 2:27-31), пребивалиштем за спашене и изгубљене. Пребивалиште за спашене је названо “Рај” и “Аврамово наручје.” Пребивалиште спашених и изгубљених је раздвојено "великом провалијом" (Лука 16:26). Када је Исус узнет на небо, он је са собом повео оне који су пребивали у Рају (вернике) (Ефесцима 4:8-10). Изгубљени део Шеола / Ад је остао непромењен. Сви неверујући мртви су отишли тамо, очекујући крајњи суд у будућности. Да ли је Исус ишао у Шеол / Ад? Да, према Ефесцима 4:8-10 и Првој Петровој 3:18-20.

Неке забуне се јављају због пасуса као што су Псалам 16:10-11, "Јер нећеш оставити душе моје паклу, нити ћеш дати да светац твој види трухлост. Показаћеш ми пут животни..." “Пакао” није добар превод у овом стиху. Исправно би било “гроб” или “Шеол.” Исус је много година касније рекао разбојнику на крсту поред Њега, "Данас ћеш бити са мном у рају." Његово тело је било у гробу; Његова душа/дух је отишла у “Рај”, краљевство Шеола / Ада. Он је тада узео све праведне из раја и повео их са собом на небо. Нажалост, у многим преводима Библије, преводиоци нису доследни или тачни у превођењу Јеврејских и Грчких речи за “Шеол,” “Ад,” и “пакао.”

Неки сматрају да је Исус отишао у “пакао” тј. на другу страну Шеола / Ада да би још више био кажњен за наше грехе. Ова идеја је потпуно небиблијска! Христова смрт на крсту и Његова патња уместо нас је била потпуно довољна за наше откупљење. Проливање Његове крви је је била замена за наше очишћење од греха (Прва Јованова 1:7-9). Док је висио тамо на крсту, Он је преузео сав терет греха целог човечанста на себе. "Постао је грехом за нас," Друга Коринћанима 5:21 каже: "Онога који није знао греха, Бог је учинио грехом за нас, да ми у Њему постанемо праведност Божија." Греси који су Му приписани помажу нам да разумемо Христову борбу у Гетсеманском врту са чашом греха која ће се излити на Њега на крсту.

Када је Исус завапио на крсту, "Оче, зашто си ме оставио?", тада је био одвојен од Оца због греха који се излио на Њега. Док је предавао свој дух, рекао је, "Оче, предајем свој дух у твоје руке." Његова патња се десила уместо наше. Његова душа/дух је отишла у рајску страну Ада. Исусова патња се завршила оног момента када је умро. Плата за грех је плаћена. Он је тада сачекао васкрсење свога тела и повратак у славу у свом узнесењу. Да ли је Исус ишао у пакао. Не. Да ли је Исус ишао у Шеол / Ад? Да.Врати се на Српску страну

Да ли је Исус ишао у пакао између своје смрти и васкрсења?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries