settings icon
share icon
Pitanje

Da li je Isus bio pacifista?

српски

Odgovor


Pacifista je neko ko se suprotstavlja nasilju, posebno ratu, u bilo koje svrhe. Pacifista često odbija da nosi oružje zbog savesti ili religiioznih ubeđenja.

Isus je „princ mira″ (Isaija 9:6) i On će jednog dana dovesti pravi i trajan mir na zemlju. Njegova poruka svetu bila je čudesno nenasilna (Matej 5:38-44). Ali, Biblija jasno govori da je rat nekad neophodan (vidi Psalam 144:1) S obzirom na neka biblijska proročanstva o Isusu, teško je nazvati ga pacifistom. Otkrivenje 19:15 govori o Isusu i kaže: „I iz njegovih usta iziđe oštar mač — da njim pobije mnogobošce. I on će im biti pastir sa gvozdenom palicom; i on će gaziti muljaru ljutog vina gneva Boga Svedržitelja″. Uspostavljanje Isusovog hiljadugodišnjeg carstva usloviće nasilje u obliku rata koji će se voditi protiv sila Anthrista. Isusova haljina biće „natopljena krvlju" (Otkrivenje 19:13).

U Isusovom razgovoru sa rimskim kapetanom, Isus je primio od njega slavu, izlečio je njegovog slugu i pohvalio ga zbog njegove vere (Matej: 8:5-13). Ono što Isus nije uradio je da kaže kapetanu da napusti vojsku – jednostavno, jer Isus nije propovedao pacifizam. Jovan Krstitelj je, takođe, sretao vojnike i oni su ga pitali: „Šta da činimo mi?" (Luka 3:14). Ovo bi bila savršena prilika da im Jovan kaže da polože svoje oružje. Ali nije. Umesto toga, Jovan je rekao vojnicima: „Ne zlostavljajte nikoga i ne optužujte lažno, i budite zadovoljni svojom platom".

Isusovi učenici posedovali su oružje, što se suprotstavlja ideji da je Isus bio pacifista. U noći kada je Isus bio izdan, On je čak i rekao svojim učenicima da ponesu mačeve. Oni su imali dva mača, što je, prema Isusu, bilo dovoljno (Luka 22:37-39). Tokom Isusovog hapšenja, Petar je izvadio svoj mač i ranio jednog od prisutnih ljudi (Jovan 18:10). Isus je iscelio čoveka (Luka 22:51) i zapovedio Petru da odloži svoje oružje (Jovan 18:11). Bitna je i činjenica da Isus nije osudio to što Petar poseduje mač, već samo njegovu zloupotrebu.

Knjiga Propovednika predstavlja ravnotežu suprotstavljenih aktivnosti u životu: „Sve ima svoje vreme, svaka stvar pod nebom ima svoje vrijeme….. vreme umiranja i vreme lečenja; vreme rušenja i vreme građenja… vreme ljubavi i vreme mržnje; vreme rata i vreme mira" (Propovednik 3:1,3 i 8). Ovo nisu reči jednog pacifiste.

Isus nije zvučao kao pacifista kada je rekao: „Ne mislite da sam došao da donesem mir na zemlju; nisam došao da donesem mir nego mač. Jer sam došao da rastavim čoveka od njegovog oca i kćer od njene majke i snahu od njene svekrve, i neprijatelji čovekovi su njegovi domaći″ (Matej 10:34-36). Iako Isus ne zagovara rat, On definitivno prihvata postajanje konflikta koji dolazi sa naletom istine.

Nama nikad nije naređeno da budemo pacifisti, u običajenom smislu te reči. Umesto toga, treba da mrzimo zlo i radimo ono što je dobro (Rimljaima 12:9). Čineći to, moramo da se suprotstavimo zlu u ovom svetu (što podrazumeva konflikt) i da se zalažemo za pravdu (2. Timoteju 2:22). Isus je dao primer ovog zalaganja i nikada se nije izmicao pred konfliktom, kada je to bio deo Očevog suverenog plana. Isus je otvoreno govorio protiv religioznih i političkih vladara svog vremena, jer nisu tražili pravednost od Boga (Luka 13:31-32; 19:45-47).

Kada govorimo o porazu zla, Bog nije pacifista. Stari zavet je pun primera kako Bog upotrebljava svoj narod u ratu da bi osudio nacije čiji je greh dostigao vrhunac. Nekoliko primera nalazi se u Postanju 15:16; Brojevima 21:3; 31:1-7; 32:20-21; Ponovljeni zakon 7:1-2; Isus Navin 6:20-21; 8:1-8; 10:29-32; 11:7-20. Pre bitke kod Jerihona, Isusa Navina je susreo „vojvoda vojske Gospodnje″ (Isus Navin 5:14). Ova osoba, koja je verovatno bila Isus pre otelovljenja, bio je prepoznatljiv, jer je nosio „goli mač u ruci" (stih 13). Gospod je bio spreman za borbu.

Možemo da budemo sigurni da Bog uvek sudi i vodi rat u pravdi (Otkrivenje 19:11). „Jer mi znamo onoga koji reče ,Moja je osveta, ja ću uzvratitiʾ. I opet: ,Gospod će suditi narodu svomeʾ. Strašno je pasti u ruke Boga živogaʾ″ (Jevrejima 10:30-31). Ono što učimo iz ovih i drugih biblijskih odlomaka je da treba da učestvujemo u ratu kada je opravdan. Suprotstavljanje agresiji, nepravdi ili genocida bi opravdalo rat i mi verujemo da Isusovi sledbenici slobodno mogu da se pridruže vojsci i učestvuju u ratu.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li je Isus bio pacifista?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries