settings icon
share icon
Питање

Да ли је Исус био пацифиста?

srpski
Одговор


Пацифиста је неко ко се супротставља насиљу, посебно рату, у било које сврхе. Пацифиста често одбија да носи оружје

због савести или религииозних убеђења.

Исус је „принц мира″ (Исаија 9:6) и Он ће једног дана довести прави и трајан мир на земљу. Његова порука свету била је чудесно ненасилна (Матеј 5:38-44). Али, Библија јасно говори да је рат некад неопходан (види Псалам 144:1) С обзиром на нека библијска пророчанства о Исусу, тешко је назвати га пацифистом. Откривење 19:15 говори о Исусу и каже: „И из његових уста изиђе оштар мач — да њим побије многобошце. И он ће им бити пастир са гвозденом палицом; и он ће газити муљару љутог вина гнева Бога Сведржитеља″. Успостављање Исусовог хиљадугодишњег царства условиће насиље у облику рата који ће се водити против сила Антхриста. Исусова хаљина биће „натопљена крвљу" (Откривење 19:13).

У Исусовом разговору са римским капетаном, Исус је примио од њега славу, излечио је његовог слугу и похвалио га због његове вере (Матеј: 8:5-13). Оно што Исус није урадио је да каже капетану да напусти војску – једноставно, јер Исус није проповедао пацифизам. Јован Крститељ је, такође, сретао војнике и они су га питали: „Шта да чинимо ми?" (Лука 3:14). Ово би била савршена прилика да им Јован каже да положе своје оружје. Али није. Уместо тога, Јован је рекао војницима: „Не злостављајте никога и не оптужујте лажно, и будите задовољни својом платом".

Исусови ученици поседовали су оружје, што се супротставља идеји да је Исус био пацифиста. У ноћи када је Исус био издан, Он је чак и рекао својим ученицима да понесу мачеве. Они су имали два мача, што је, према Исусу, било довољно (Лука 22:37-39). Током Исусовог хапшења, Петар је извадио свој мач и ранио једног од присутних људи (Јован 18:10). Исус је исцелио човека (Лука 22:51) и заповедио Петру да одложи своје оружје (Јован 18:11). Битна је и чињеница да Исус није осудио то што Петар поседује мач, већ само његову злоупотребу.

Књига Проповедника представља равнотежу супротстављених активности у животу: „Све има своје време, свака ствар под небом има своје вријеме….. време умирања и време лечења; време рушења и време грађења… време љубави и време мржње; време рата и време мира" (Проповедник 3:1,3 и 8). Ово нису речи једног пацифисте.

Исус није звучао као пацифиста када је рекао: „Не мислите да сам дошао да донесем мир на земљу; нисам дошао да донесем мир него мач. Јер сам дошао да раставим човека од његовог оца и кћер од њене мајке и снаху од њене свекрве, и непријатељи човекови су његови домаћи″ (Матеј 10:34-36). Иако Исус не заговара рат, Он дефинитивно прихвата постајање конфликта који долази са налетом истине.

Нама никад није наређено да будемо пацифисти, у обичајеном смислу те речи. Уместо тога, треба да мрзимо зло и радимо оно што је добро (Римљаима 12:9). Чинећи то, морамо да се супротставимо злу у овом свету (што подразумева конфликт) и да се залажемо за правду (2. Тимотеју 2:22). Исус је дао пример овог залагања и никада се није измицао пред конфликтом, када је то био део Очевог сувереног плана. Исус је отворено говорио против религиозних и политичких владара свог времена, јер нису тражили праведност од Бога (Лука 13:31-32; 19:45-47).

Када говоримо о поразу зла, Бог није пацифиста. Стари завет је пун примера како Бог употребљава свој народ у рату да би осудио нације чији је грех достигао врхунац. Неколико примера налази се у Постању 15:16; Бројевима 21:3; 31:1-7; 32:20-21; Поновљени закон 7:1-2; Исус Навин 6:20-21; 8:1-8; 10:29-32; 11:7-20. Пре битке код Јерихона, Исуса Навина је сусрео „војвода војске Господње″ (Исус Навин 5:14). Ова особа, која је вероватно била Исус пре отеловљења, био је препознатљив, јер је носио „голи мач у руци" (стих 13). Господ је био спреман за борбу.

Можемо да будемо сигурни да Бог увек суди и води рат у правди (Откривење 19:11). „Јер ми знамо онога који рече ,Моја је освета, ја ћу узвратитиʾ. И опет: ,Господ ће судити народу свомеʾ. Страшно је пасти у руке Бога живогаʾ″ (Јеврејима 10:30-31). Оно што учимо из ових и других библијских одломака је да треба да учествујемо у рату када је оправдан. Супротстављање агресији, неправди или геноцида би оправдало рат и ми верујемо да Исусови следбеници слободно могу да се придруже војсци и учествују у рату.

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли је Исус био пацифиста?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries