settings icon
share icon
Pitanje

Da li je Isus bio oženjen?

српски

Odgovor


Isus Hrist definitivno nije bio oženjen. Danas postoje popularni mitovi o tome da je Isus bio oženjen Marijom Magdalenom. Ovaj mit je apsolutna laž i nema niti teološku, niti istorijsku ili biblijsku podlogu. I dok nekoliko gnostičkih evanđelja pominju da je Isus imao blizak odnos sa Marijom Magdalenom, niti jedno specifično ne kaže da je bio oženjen ili da je imao neku romantičnu vezu sa njom. Najkonkretinije nešto koje imaju je da je Isus poljubio Mariju Magdalenu, što se može protumačiti i kao prijateljski poljubac. Isto tako, čak i da su gnostična evanđelja direktno izjavilia da je Isus bio oženjen Marijom Magdalenom, ona nemaju nikakav autoritet, s obizorom da je dokazano da su gnostička evanđelja izmišljena da bi sazdao gnostički pogled na Isusa.

Da je Isus bio oženjen, Biblija bi nam to rekla, ili bi postajala neka nedvosmislena izjava da potvrdi tu činjenicu. Sveto Pismo ne bi ćutalo kada se radi o tako važnoj činjenici. Biblija pominje Isusovu majku, zemaljskog oca, polu-braću i polu-sestre. Zašto bi prenebregla činjenicu da je Isus imao ženu? Oni koji veruju/uče da je Isus bio oženjen to čine da bi ga napravili što sličnijem čoveku, običnijim, da izgleda kao svako drugi. Ljudi jednostvno ne žele da veruju da je Isus bio Bog u telu (Jovan 1:1, 14; 10:30). Da, oni su izmislili mitove u koje veruju, da je Isus bio oženjen, imao decu i bio običan čovek.

Podpitanje bi moglo da bude: “Da li je Isus Hrist mogao da bude oženjen?” Nema ništa pogrešno u tome da si oženjen. Nema ništa loše da imaš seksualne odnose u braku. Tako da, Isus je mogao da bude oženjen i još uvek da bude bezgrešno Jagnje Božije i Spasitelj sveta. U isto vreme, ne postoji biblijski razlog Isus da bude oženjen. To nije poenta ove debate. Oni koji veruju da je Isus bio oženjen ne veruju da je bio bezgrešan ili da je bio Mesija. Bog nije poslao Isusa da se ženi i da ima decu. Marko 10:45 nam kaže zašto je Isus došao: “Jer i Sin čovečiji ne dođe da mu služe, nego da posluži i da dade svoj život kao otkup za mnoge.”

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li je Isus bio oženjen?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries