settings icon
share icon
Питање

Да ли је Исус био ожењен?

srpski
Одговор


Исус Христ дефинитивно није био ожењен. Данас постоје популарни митови о томе да је Исус био ожењен Маријом Магдаленом. Овај мит је апсолутна лаж и нема нити теолошку, нити историјску или библијску подлогу. И док неколико гностичких еванђеља помињу да је Исус имао близак однос са Маријом Магдаленом, нити једно специфично не каже да је био ожењен или да је имао неку романтичну везу са њом. Најконкретиније нешто које имају је да је Исус пољубио Марију Магдалену, што се може протумачити и као пријатељски пољубац. Исто тако, чак и да су гностична еванђеља директно изјавилиа да је Исус био ожењен Маријом Магдаленом, она немају никакав ауторитет, с обизором да је доказано да су гностичка еванђеља измишљена да би саздао гностички поглед на Исуса.

Да је Исус био ожењен, Библија би нам то рекла, или би постајала нека недвосмислена изјава да потврди ту чињеницу. Свето Писмо не би ћутало када се ради о тако важној чињеници. Библија помиње Исусову мајку, земаљског оца, полу-браћу и полу-сестре. Зашто би пренебрегла чињеницу да је Исус имао жену? Они који верују/уче да је Исус био ожењен то чине да би га направили што сличнијем човеку, обичнијим, да изгледа као свако други. Људи једноствно не желе да верују да је Исус био Бог у телу (Јован 1:1, 14; 10:30). Да, они су измислили митове у које верују, да је Исус био ожењен, имао децу и био обичан човек.

Подпитање би могло да буде: “Да ли је Исус Христ могао да буде ожењен?” Нема ништа погрешно у томе да си ожењен. Нема ништа лоше да имаш сексуалне односе у браку. Тако да, Исус је могао да буде ожењен и још увек да буде безгрешно Јагње Божије и Спаситељ света. У исто време, не постоји библијски разлог Исус да буде ожењен. То није поента ове дебате. Они који верују да је Исус био ожењен не верују да је био безгрешан или да је био Месија. Бог није послао Исуса да се жени и да има децу. Марко 10:45 нам каже зашто је Исус дошао: “Јер и Син човечији не дође да му служе, него да послужи и да даде свој живот као откуп за многе.”Врати се на Српску страну

Да ли је Исус био ожењен?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries