settings icon
share icon
Pitanje

Ako je Isus bio Bog kako je mogao da se moli Bogu? Da li se Isus molio samom sebi?

српски

Odgovor


Da bismo shvatili kako se Isus kao Bog na zemlji, moli svom Ocu na nebu, treba da razumemo da su večni Otac i večni Sin imali večni odnos pre nego što je Isus uzeo ljudski oblik. Molim vas da pročitate Jovan 5:19-27, posebno stih 23 gde Isus uči da je Otac poslao Sina (vidi takođe Jovan 15:10). Isus nije postao Božiji Sin onda kada se rodio u Vitlejemu. On je oduvek bio Sin Božiji od večne prošlosti, još uvek je i zauvek će biti.

Isaija 9:6 nam kaže da je Sin dat i da je Dete rođeno. Isus je oduvek bio deo Trojstva, zajedno sa Svetim Duhom. Trojstvo je oduvek postojalo, Bog Otac, Bog Sin i Bog Duh, ne tri Boga, već jedan Bog koji postoji u tri osobe. Isus je učio da su On i Otac jedno (Jovan 10:30), koje označava da su On i Otac isti u suštini i u srži. Otac, Sin i Sveti Duh tri podjednako ravne osobe koje postoje kao Bog. Ove tri osobe su imale, i uvek će imati večni odnos.

Kada je Isus, večni Sin Božiji, uzeo na sebe bezgrešno ljudsko telo on je takođe na sebe uzeo obličje sluge, odustajući od svoje nebeske slave (Filipljanima 2:5-11). Kao Bog čovek, on je morao da se nauči poslušnosti (Jevrejima 5:8) svom Ocu kada ga je Satana kušao, kada su ga ljudi optuživali, kada su ga njegovi odbacili, i na kraju raspeli. Njegove molitve njegovom nebeskom Ocu su bile molitve za snagu (Jovan 11:41-42) i mudrost (Marko 1:35, 6:46). Njegovo moljenje pokazuje njegovu zavisnost od njegovog Oca da bi kao čovek mogao da izvrši Očev plan za spasenje, kao što se vidi u Hristovoj prvosvešteničkoj molitvi u Jovanu 17. Njegovo moljenje pokazuje da se na kraju podčinio Očevoj volji, da ode na krst i plati cenu (smrt) zato što smo mi prekršili Božiji zakon (Matej 26:31-46). Naravno, on je ustao iz groba, i time obezbedio oproštenje i večni život za one koji se pokaju od greha i poveruju u njega kao Spasitelja.

Za Boga Sina nije problem da se obrati Bogu Ocu. Kao što smo već pomenuli, oni su imali večni odnos pre nego što je Hrist postao čovek. Ovaj odnos je pokazan u Evanđeljima da bismo mi mogli da vidimo kako je Sin Božiji u svojoj ljudskosti izvršio Očevu volju, i time otkupio spasenje njegove dece (Jovan 6:38). Hristova postojana potčinjenost njegovom nebeskom Ocu je bila osnaživana i fokusirana kroz njegov molitveni život. Hristov primer molitve je nešto što mi treba da sledimo.

Isus Hrist ništa manje nije bio Bog na zemlji zbog toga što se molio svom Ocu na nebesima. On je pokazao kako je potrebno čak i neko sa bezgrešnom ljudskom prirodom da ima živ molitveni život da bi bio u stanju da ispuni Očevu volju. Isusovo moljenje Ocu je bila demonstracija njegovog odnosa u okviru Svetog Trojstva i primer za nas kako i mi moramo da se oslanjamo na Boga kroz molitvu za snagu i mudrost koje su nam potrebne. S obzirom da je Hrist, kao Bog čovek imao potrebu da ima živ molitveni život, tako treba da ga imaju i Hristovi sledbenici danas.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Ako je Isus bio Bog kako je mogao da se moli Bogu? Da li se Isus molio samom sebi?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries