settings icon
share icon
Питање

Ако је Исус био Бог како је могао да се моли Богу? Да ли се Исус молио самом себи?

srpski
Одговор


Да бисмо шватили како се Исус као Бог на земљи, моли свом Оцу на небу, треба да разумемо да су вечни Отац и вечни Син имали вечни однос пре него што је Исус узео људски облик. Молим вас да прочитате Јован 5:19-27, посебно стих 23 где Исус учи да је Отац послао Сина (види такође Јован 15:10). Исус није постао Божији Син онда када се родио у Витлејему. Он је одувек био Син Божији од вечне прошлости, још увек је и заувек ће бити.

Исаија 9:6 нам каже да је Син дат и да је Дете рођено. Исус је одувек био део Тројства, заједно са Светим Духом. Тројство је одувек постојало, Бог Отац, Бог Син и Бог Дух, не три Бога, већ један Бог који постоји у три особе. Исус је учио да су Он и Отац једно (Јован 10:30), које означава да су Он и Отац исти у суштини и у сржи. Отац, Син и Свети Дух три пођеднако равне особе које постоје као Бог. Ове три особе су имале, и увек ће имати вечни однос.

Када је Исус, вечни Син Божији, узео на себе безгрешно људско тело он је такође на себе узео обличје слуге, одустајући од своје небеске славе (Филипљанима 2:5-11). Као Бог човек, он је морао да се научи послушности (Јеврејима 5:8) свом Оцу када га је Сатана кушао, када су га људи оптуживали, када су га његови одбацили, и на крају распели. Његове молитве његовом небеском Оцу су биле молитве за снагу (Јован 11:41-42) и мудрост (Марко 1:35, 6:46). Његово мољење показује његову зависност од његовог Оца да би као човек могао да изврши Очев план за спасење, као што се види у Христовој првосвештеничкој молитви у Јовану 17. Његово мољење показује да се на крају подчинио Очевој вољи, да оде на крст и плати цену (смрт) зато што смо ми прекршили Божији закон (Матеј 26:31-46). Наравно, он је устао из гроба, и тиме обезбедио опроштење и вечни живот за оне који се покају од греха и поверују у њега као Спаситеља.

За Бога Сина није проблем да се обрати Богу Оцу. Као што смо већ поменули, они су имали вечни однос пре него што је Христ постао човек. Овај однос је показан у Еванђељима да бисмо ми могли да видимо како је Син Божији у својој људскости извршио Очеву вољу, и тиме откупио спасење његове деце (Јован 6:38). Христова постојана потчињеност његовом небеском Оцу је била оснаживана и фокусирана кроз његов молитвени живот. Христов пример молитве је нешто што ми треба да следимо.

Исус Христ ништа мање није био Бог на земљи због тога што се молио свом Оцу на небесима. Он је показао како је потребно чак и неко са безгрешном људском природом да има жив молитвени живот да би био у стању да испуни Очеву вољу. Исусово мољење Оцу је била демонстрација његовог односа у оквиру Светог Тројства и пример за нас како и ми морамо да се ослањамо на Бога кроз молитву за снагу и мудрост које су нам потребне. С обзиром да је Христ, као Бог човек имао потребу да има жив молитвени живот, тако треба да га имају и Христови следбеници данас.Врати се на Српску страну

Ако је Исус био Бог како је могао да се моли Богу? Да ли се Исус молио самом себи?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries