settings icon
share icon
Pitanje

Šta znači to da je Isus ispunio zakon, ali ga nije razrešio?

српски

Odgovor


U Propovedi na gori nailazimo na ove Isusove reči: "Ne mislite da sam došao da razrešim zakon i proroke; nisam došao da razrešim nego da ispunim. Jer zaista vam kažem, dok ne prođe nebo i zemlja, neće ni jedno iota ili jedna crtica od zakona nestati, dok se sve ne zbude" (Matej 5.17-18).

Često se mogu čuti primedbe da ako Isus nije razrešio zakon, onda je on još uvek na snazi. Shodno tome, trebalo bi da se drži sabat i još mnogo toga što nalaže Mojsijev zakon. Ta pretpostavka nastala je zbog pogrešnog tumačenja reči i namere u ovim stihovima. Isus ovde nije rekao da obavezujuća priroda Mojsijevog zakona ostaje zauvek na snazi. Takav stav bi se kosio sa svim ostalim što nalazimo u Novom zavetu (Rimljanima 10:4; Galatima 3:23-25; Efescima 2:15).

Obratićemo posebnu pažnju na reč “razrešiti” zbog njene naročite važnosti. To je prevod grčkog izraza kataluo koji doslovno znači “odrešiti”. Reč se ponavlja u Novom zavetu 17 puta. Na nekoliko mesta odnosi se na razaranje jevrejskog hrama (Matej 26:61; 27:40; Dela 6:14) i urušavanje ljudskog tela posle smrti (2. Korinćanima 5:1). Izraz može da ima i prošireno značenje “oboriti” tj. “nemati uspeha”. U klasičnom grčkom koristio se u institucijama i zakonu i imao je značenje "staviti van snage”.

Naročito je važno obratiti pažnju na to kako se reč koristi u Mateju 5:17. U ovom kontekstu “razrešiti" postaje suprotnost reči “ispuniti”. Isus nije došao da razreši, nego da ispuni. On nije došao na zemlju da bi se suprotstavljao zakonu; njegov cilj nije bio da spreči ispunjenje zakona. Baš naprotiv, on ga je poštovao, voleo, pokoravao mu se i na kraju ga je ispunio. Ispunio je proročke reči koje se odnose na njega (Luka 24:44) kao i zahteve Mojsijevog zakona koji poziva na potpunu poslušnost pod pretnjom kletve (vidi Galatima 3:10, 13). U tom smislu Božiji zakon je večan. On će uvek ispuniti svrhu svog postojanja.

Međutim, ako Mojsijev zakon i danas ima istu obavezujuću snagu nad ljudima, to znači da on nije ispunjen i da Isus nije uspeo da uradi ono zbog čega je došao. S druge strane, ako je Isus ispunio svoj cilj onda je i zakon ispunjen i nema više obavezujuću snagu kao nekada. Nadalje, ako Hristos nije ispunio Mojsijev zakon – koji je zbog toga i danas pravosnažan – onda on nije delimično obavezujući. U stvari, to je veoma snažan i zahtevan sistem. Isus je jasno rekao da ni jedna jota ili crtica neće nestati iz zakona dok se sve ne zbude. Prema tome, ništa od zakona nije bilo ukinuto sve dok on nije u potpunosti ispunio svoju svrhu. Isus je ispunio ceo zakon. Ne možemo da kažemo da je ispunio deo koji se odnosi na prinošenje žrtava, ali ne i ostale grupe zakona. Ili je ispunio ceo zakon, ili nije ispunio ništa od toga. Ono što Isusova smrt znači za sistem prinošenja žrtvi, znači i za ostale aspekte zakona.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta znači to da je Isus ispunio zakon, ali ga nije razrešio?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries