settings icon
share icon
Питање

Шта значи то да је Исус испунио закон, али га није разрешио?

srpski
Одговор


У Проповеди на гори наилазимо на ове Исусове речи: "Не мислите да сам дошао да разрешим закон и пророке; нисам дошао да разрешим него да испуним. Јер заиста вам кажем, док не прође небо и земља, неће ни једно иота или једна цртица од закона нестати, док се све не збуде" (Матеј 5.17-18).

Често се могу чути примедбе да ако Исус није разрешио закон, онда је он још увек на снази. Шодно томе, требало би да се држи сабат и још много тога што налаже Мојсијев закон. Та претпоставка настала је због погрешног тумачења речи и намере у овим стиховима. Исус овде није рекао да обавезујућа природа Мојсијевог закона остаје заувек на снази. Такав став би се косио са свим осталим што налазимо у Новом завету (Римљанима 10:4; Галатима 3:23-25; Ефесцима 2:15).

Обратићемо посебну пажњу на реч “разрешити” због њене нарочите важности. То је превод грчког израза каталуо који дословно значи “одрешити”. Реч се понавља у Новом завету 17 пута. На неколико места односи се на разарање јеврејског храма (Матеј 26:61; 27:40; Дела 6:14) и урушавање људског тела после смрти (2. Коринћанима 5:1). Израз може да има и проширено значење “оборити” тј. “немати успеха”. У класичном грчком користио се у институцијама и закону и имао је значење "ставити ван снаге”.

Нарочито је важно обратити пажњу на то како се реч користи у Матеју 5:17. У овом контексту “разрешити" постаје супротност речи “испунити”. Исус није дошао да разреши, него да испуни. Он није дошао на земљу да би се супротстављао закону; његов циљ није био да спречи испуњење закона. Баш напротив, он га је поштовао, волео, покоравао му се и на крају га је испунио. Испунио је пророчке речи које се односе на њега (Лука 24:44) као и захтеве Мојсијевог закона који позива на потпуну послушност под претњом клетве (види Галатима 3:10, 13). У том смислу Божији закон је вечан. Он ће увек испунити сврху свог постојања.

Међутим, ако Мојсијев закон и данас има исту обавезујућу снагу над људима, то значи да он није испуњен и да Исус није успео да уради оно због чега је дошао. С друге стране, ако је Исус испунио свој циљ онда је и закон испуњен и нема више обавезујућу снагу као некада. Надаље, ако Христос није испунио Мојсијев закон – који је због тога и данас правоснажан – онда он није делимично обавезујући. У ствари, то је веома снажан и захтеван систем. Исус је јасно рекао да ни једна јота или цртица неће нестати из закона док се све не збуде. Према томе, ништа од закона није било укинуто све док он није у потпуности испунио своју сврху. Исус је испунио цео закон. Не можемо да кажемо да је испунио део који се односи на приношење жртава, али не и остале групе закона. Или је испунио цео закон, или није испунио ништа од тога. Оно што Исусова смрт значи за систем приношења жртви, значи и за остале аспекте закона.Врати се на Српску страну

Шта значи то да је Исус испунио закон, али га није разрешио?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries