settings icon
share icon
Pitanje

Da li je Isus imao braću i sestre?

српски

Odgovor


Isusova braća se pominju nekoliko puta u Bibliji. Matej 12:46, Luka 8:19, i Marko 3:31 kažu da su Isusovi majka i braća došli da ga vide. Biblija nam kaže da je Isus imao četiri brata: Jakova, Josifa, Simona i Judu (Matej 13:55). Biblija nam isto tako kaže da je Isus imao sestre, ali ne piše kako se zovu ili koliko ih je (Matej 13:56). U Jovanu 7:1-10, njegova braća odlaze na praznik dok on ostaje. U Delima 1:14, za njegovu braću i majku se kaže da su se molili sa drugim učenicima. Galatima 1:19 pominju da je Jakov bio Isusov brat. Najprirodnije je da zaključimo da ovi pasusi govore da je Isus imao polubraću i sestre.

Neki Rimokatolici tvrde da su ova “braća” zapravo Isusovi rođaci. Međutim, u svakom od ovih slučajeva, korišćena je specifična grčka reč za “brat”. I dok ova reč može da se odnosi i na druge rođake, njeno normalno i bukvalno značenje označava rođenog brata. Postoji grčka reč za “rođak,” i ona nije korišćena. Drugo, ako su oni bili Isusovi rođaci, zašto se toliko često pominju da su u društvu Marije, Isusove majke? Kontekst čak nigde ni ne nagoveštava nešto, kada se pominju njegova majka i braća da su dolazili da ga vide, koje bi čak i navelo na pomisao da mu oni nisu prava polubraća.

Drugi argument koji koriste Rimokatolici je da su Isusovi braća i sestre bili Josifova deca iz prethodnog braka. Cela teorija o tome da je Josif bio mnogo stariji od nje, da je pre toga bio oženjen, da je imao mnogo dece i da je bio udovac pre nego da se oženi Marijom je stvorena bez ikakve biblijske podloge. Problem je da u Bibliji ne postoji čak ni nagoveštaj o tome da je Josif bio oženjen ili da je imao decu pre nego da se oženi sa Marijom. Ako je Josif imao bar šestoro dece pre nego što se oženio Marijom, zašto se ona ne pominju na Josifovom i Marijinom putu za Vitlejem (Luka 2:4-7) ili u Egipat (Matej 2:13-15) ili na njihovom putu nazad u Nazaret (Matej 2:20-23)?

Ne postoji biblijski razlog da verujemo da su ova braća i sestre nešto drugo osim Josifova i Marijina rođena deca. Oni koji se suprostavljaju ideji da je Isus imao polusestre i polubraću, to prave ne zato što su argumente našli u Bibliji, već zbog toga što veruju u predumišljen koncept da je Marija bila trajno nevina, što je biblijski netačno: “I ne poznavaše je dok ne rodi sina i dade mu ime Isus” (Matej 1:25). Isus je imao polubraću i polusestre, koji su bili Josifova i Marijina deca. To je jasno i nedvosmisleno učenje iz Božije Reči.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li je Isus imao braću i sestre?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries