settings icon
share icon
Питање

Да ли је Исус имао браћу и сестре?

srpski
Одговор


Исусова браћа се помињу неколико пута у Библији. Матеј 12:46, Лука 8:19, и Марко 3:31 кажу да су Исусови мајка и браћа дошли да га виде. Библија нам каже да је Исус имао четири брата: Јакова, Јосифа, Симона и Јуду (Матеј 13:55). Библија нам исто тако каже да је Исус имао сестре, али не пише како се зову или колико их је (Матеј 13:56). У Јовану 7:1-10, његова браћа одлазе на празник док он остаје. У Делима 1:14, за његову браћу и мајку се каже да су се молили са другим ученицима. Галатима 1:19 помињу да је Јаков био Исусов брат. Најприродније је да закључимо да ови пасуси говоре да је Исус имао полубраћу и сестре.

Неки Римокатолици тврде да су ова “браћа” заправо Исусови рођаци. Међутим, у сваком од ових случајева, коришћена је специфична грчка реч за “брат”. И док ова реч може да се односи и на друге рођаке, њено нормално и буквално значење означава рођеног брата. Постоји грчка реч за “рођак,” и она није коришћена. Друго, ако су они били Исусови рођаци, зашто се толико често помињу да су у друштву Марије, Исусове мајке? Контекст чак нигде ни не наговештава нешто, када се помињу његова мајка и браћа да су долазили да га виде, које би чак и навело на помисао да му они нису права полубраћа.

Други аргумент који користе Римокатолици је да су Исусови браћа и сестре били Јосифова деца из претходног брака. Цела теорија о томе да је Јосиф био много старији од ње, да је пре тога био ожењен, да је имао много деце и да је био удовац пре него да се ожени Маријом је створена без икакве библијске подлоге. Проблем је да у Библији не постоји чак ни наговештај о томе да је Јосиф био ожењен или да је имао децу пре него да се ожени са Маријом. Ако је Јосиф имао бар шесторо деце пре него што се оженио Маријом, зашто се она не помињу на Јосифовом и Маријином путу за Витлејем (Лука 2:4-7) или у Египат (Матеј 2:13-15) или на њиховом путу назад у Назарет (Матеј 2:20-23)?

Не постоји библијски разлог да верујемо да су ова браћа и сестре нешто друго осим Јосифова и Маријина рођена деца. Они који се супростављају идеји да је Исус имао полусестре и полубраћу, то праве не зато што су аргументе нашли у Библији, већ због тога што верују у предумишљен концепт да је Марија била трајно невина, што је библијски нетачно: “И не познаваше је док не роди сина и даде му име Исус” (Матеј 1:25). Исус је имао полубраћу и полусестре, који су били Јосифова и Маријина деца. То је јасно и недвосмислено учење из Божије Речи.Врати се на Српску страну

Да ли је Исус имао браћу и сестре?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries