settings icon
share icon
Pitanje

Šta to znači da je Isus Sin Božiji?

српски

Odgovor


Isus nije Božiji Sin na način na koji su to otac i sin. Bog se nje oženio i dobio sina. Isus je Božiji Sin na način da se On, Bog otelovio u ljudskom obliku (Jovan 1:1,14). Isus je Božiji Sin tako što je On začet od Duha Svetog. Luka 1:35 objavljuje, "Anđeo pak odgovori i reče joj: Duh Sveti će doći na tebe i sila Svevišnjega oseniće te; zato će se to sveto dete zvati Sin Božiji" U biblijska vremena, izraz “sin čovečiji” je korišćen da opiše čoveka. Sin čovečiji je čovek.

Tokom njegovog suđenja pred Jevrejskim vođama, Prvosveštenik je zahtevao od Isusa, “Zaklinjem te Bogom živim da nam kažeš jesi li ti Hristos, Sin Božiji?" (Matej 26:63). Isus je odgovorio, “Tako je, kako kažeš; ali vam kažem, od sada ćete videti Sina čovečijeg kako sedi s desne strane sile i dolazi na nebesnim oblacima.” (Matej 26:64). Jevrejske vođe su odgovorile na ovo tako što su optužili Isusa za bogohuljenje (Matej 26:65-66). Kasnije, pred Pontijem Pilatom, “Odgovoriše mu Jevreji: mi imamo zakon i po tom zakonu on mora da umre, zato što se sam proglasio za Sina Božijeg” (Jovan 19:7). Zašto bi se tvrdnja da je “Sin Božiji” smatrala bogohuljenjem i bila vredna smrtne kazne? Jevrejske vođe su jasno razumeli šta je Isus mislio pod izrazom “Sin Božiji.” Da si “Sin Božiji” je da imaš istu prirodu kao Bog. “Sin Božiji” je “od Boga.” Tvrdnja da budeš iste prirode kao Bog, da u stvari “budeš Bog,” je bila bogohuljenje za Jevrejske vođe; samim tim, oni su zahtevali Isusovu smrt. U Jevrejima 1:3 ovo se jasno kazuje, “On ( Sin) je odsjaj Njegove slave i odraz Njegovog bića…”

Drugi primer se može naći u Jovanu 17:12 gde je Juda opisan kao "sin propasti." Jovan 6:71 nam kaže da je Juda bio Simonov sin. Šta Jovan 17:12 misli pod tim kad opisuje Judu kao "sina propasti"? Reč "propast" znači "rušenje, uništenje, rasipanje." Juda nije u bukvalnom smislu bio sin "uništenja,rušenja i rasipanja" – ali ovo su bile odlike Judinog života. Juda je manifestacija propasti. Na isti način, Isus je Sin Božiji. Sin Božiji je Bog. Isus je Božije ovaploćenje (Jovan 1:1,14).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta to znači da je Isus Sin Božiji?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries