settings icon
share icon
Питање

Шта то значи да је Исус Син Божији?

srpski
Одговор


Исус није Божији Син на начин на који су то отац и син. Бог се ње оженио и добио сина. Исус је Божији Син на начин да се Он, Бог отеловио у људском облику (Јован 1:1,14). Исус је Божији Син тако што је Он зачет од Духа Светог. Лука 1:35 објављује, "Анђео пак одговори и рече јој: Дух Свети ће доћи на тебе и сила Свевишњега осениће те; зато ће се то свето дете звати Син Божији" У библијска времена, израз “син човечији” је коришћен да опише човека. Син човечији је човек.

Током његовог суђења пред Јеврејским вођама, Првосвештеник је захтевао од Исуса, “Заклињем те Богом живим да нам кажеш јеси ли ти Христос, Син Божији?" (Матеј 26:63). Исус је одговорио, “Тако је, како кажеш; али вам кажем, од сада ћете видети Сина човечијег како седи с десне стране силе и долази на небесним облацима.” (Матеј 26:64). Јеврејске вође су одговориле на ово тако што су оптужили Исуса за богохуљење (Матеј 26:65-66). Касније, пред Понтијем Пилатом, “Одговорише му Јевреји: ми имамо закон и по том закону он мора да умре, зато што се сам прогласио за Сина Божијег” (Јован 19:7). Зашто би се тврдња да је “Син Божији” сматрала богохуљењем и била вредна смртне казне? Јеврејске вође су јасно разумели шта је Исус мислио под изразом “Син Божији.” Да си “Син Божији” је да имаш исту природу као Бог. “Син Божији” је “од Бога.” Тврдња да будеш исте природе као Бог, да у ствари “будеш Бог,” је била богохуљење за Јеврејске вође; самим тим, они су захтевали Исусову смрт. У Јеврејима 1:3 ово се јасно казује, “Он ( Син) је одсјај Његове славе и одраз Његовог бића…”

Други пример се може наћи у Јовану 17:12 где је Јуда описан као "син пропасти." Јован 6:71 нам каже да је Јуда био Симонов син. Шта Јован 17:12 мисли под тим кад описује Јуду као "сина пропасти"? Реч "пропаст" значи "рушење, уништење, расипање." Јуда није у буквалном смислу био син "уништења,рушења и расипања" – али ово су биле одлике Јудиног живота. Јуда је манифестација пропасти. На исти начин, Исус је Син Божији. Син Божији је Бог. Исус је Божије оваплоћење (Јован 1:1,14).Врати се на Српску страну

Шта то значи да је Исус Син Божији?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries