settings icon
share icon
Pitanje

Da li je Isus raspet u petak?

српски

Odgovor


Biblija specifično ne tvrdi u koji dan u sedmici je Isus raspet. Dva najšire rasprostranjena pogleda su petak i sreda. Neki, međutim koristeći sintezu argumenta za petak i sredu, prihvataju četvrtak za taj dan.

Isus je u Mateju 12:40 rekao "Jer kao što je Jona bio u utrobi morske nemani tri dana i tri noći, tako će biti i Sin čovečiji u srcu zemlje tri dana i tri noći." Oni koji se zalažu da je bio raspet u petak kažu da još uvek postoji validan način po kome se može smatrati da je bio u grobu tri dana. U umu Jevreja prvog veka, deo dana se smatrao celim danom. Sobzirom da je Isus bio u grobu deo petka, celu subotu i deo nedelje—može se smatrati da je bio u grobu tri dana. Jedan od glavnih argumenata za petak se nalazi u Marku 15:42 gde se kaže da je Isus bio raspet "dan pre Sabata." Ako je to bio nedeljni Sabat, tj. Subota, onda ta činjenica ukazuje na petak. Drugi argument u korist petka kaže da stihovi poput Mateja 16:21 i Luke 9:22 uče da će Isus ustati na treći dan, i poradi toga On nije trebalo da bude u grobu puna tri dana i noći. Ali dok neki koriste prevod "na treći dan" za ove stihove, neki ih ne koriste i ne slažu se svi da je to najbolji način za prevod ovih stihova. Dalje, Marko 8:31 kaže da će Isus biti podignut "posle" tri dana.

Argument za četvrtak proizilazi iz argumenta za petak, tvrdeći da postoji previše događaja (neki kažu čak dvadesetak) između Hristove sahrane i nedelje ujutro, da bi se desili od petka uveče do nedelje ujutro. Oni ukazuju da je to posebno problem kada se uzme u obzir da je jedini ceo dan između petka i nedelje, subota, jevrejski Sabat. Ako bi postojao dan ili dva više, to bi rešilo ovaj problem. Oni koji se zalažu za četvrtak mogu ovako da razmišljaju: Recimo da niste videli prijatelja od ponedljka veče. Sledeći put kada ga vidite je četvrtak jutro i vi kažete, “Nisam te video tri dana” iako se u stvari tehnički radi samo o 60 sati (2.5 dana). Ako je Isus raspet u četvrtak, ovaj primer pokazuje kako se to može smartati za tri dana.

Mišljenje koje kaže da se radi o sredi, tvrdi da su te sedmice postojala dva Sabata. Posle prvog (onog koji se desio na dan raspeća, Marko 15:42; Luka 23:52-54) žene su kupovale mirise—zabeležite da su one kupovale posle Sabata (Marko 16:1). Zagovornici srede trvrde da je ovaj "Sabat" bio Pasha (vidi Treću Mojsijevu 16:29-31; 23:24-32, 39 gde su najsvetiji dani, koji nisu i obavezno bili sedmi dan u sedmici, smatrani za Sabat). Drugi Sabat te sedmice je bio normalna Subota. Može se primetitii da u Luki 23:56, žene koje su kupile mirise su se vratile i pripremile mirise, a onda su se "odmorile na Sabat" (Luka 23:56). Ovaj argument tvrdi da nije bilo moguće da kupe mirise posle, i da pripreme te mirise pre Sabata—osim ako nisu postojala dva Sabata. Gledište koje podrazumeva dva Sabata, tvrdi da ako je Hrist raspet u četvrtak, onda bi presveti Sabat ( Pasha) započeo u četvrtak veče i završio se u petak veče—na početak sedmičnog Sabata ili Subote. Kupovina mirisa posle prvog Sabata (Pashe) bi značila da su ih kupili u subotu i da su prekršili Sabat.

Samim tim, ovo gledište tvrdi, da jedino objašnjenje koje ne ugrožava biblijski izveštaj o ženama i mirisima i drži se literarnog tumačenja Mateja 12:40, je ono koje tvrdi da je Isus raspet u sredu. Sabat koji je najsvetiji dan (Pasha) se desio u četvrtak, žene su kupile mirise (posle toga) u petak i vratile su se i pripremile ih isti dan, odmorile su se u subotu, koja je nedeljni Sabat, i onda su donele mirise do groba rano u jutro u nedelju. Isus je bio raspet pred veče u sredu, što je početak četvrtka po jevrejskom kalendaru. Po jevrejskom kalendaru, imate četvrtak veče (prva noć), četvrtak dan (prvi dan), petak noć (druga noć), petak dan (drugi dan), subota noć (treća noć), subota dan (treći dan). Ne znamo tačno kada je ustao, ali znamo da je ustao pre zore u nedelju (Jovan 20:1, Marija Magdalena je došla "dok je još bio mrak" i kamen je bio podignut i ona je našla Petra i rekla mu "odneli su Gospoda iz groba") tako da je On mogao da ustane najranije u subotu veče odmah pošto je pao mrak, što je bio početak prvog dana u sedmici za Jevreje.

Mogući problem sa sredom, kao mogućim danom je da su učenici koji su bili na putu za Emaus sa Isusom to uradili na "isti dan" njegovog vaskrsnuća (Luka 24:13). Učenici koji nisu prepoznali Isusa, su mu pričali o Isusovom raspeću (24:20) govoreći da "danas je već treći dan od kada se to dogodilo" (24:21). Od srede do nedelje je čeriri dana. Moguće objašnjenje je da su brojali od srede veče kada je Isus sahranjen, što je Jevrejski već četvrtak, a četvrtak do nedlje se može smatrati za tri dana.

U ogromnoj količini stvari koje su se desile, nije toliko bitno na koji dan je tačno Isus raspet. Da je to toliko bilo bitno, Bog bi jasno komunicirao o kom danu se radi. Ono što je bitno je da je On umro, i da je fizički u telu ustao iz mrtvih. Ono što je podjednako bitno je razlog zbog koga je umro—da preuzme kaznu koju su svi grešnici zaslužili. I Jovan 3:16 i 3:36 objavljuju da vera u Njega donosi večni život!

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li je Isus raspet u petak? Ako je tako, kako je to proveo tri dana u grobu ako je vaskrsnuo u nedelju?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries