settings icon
share icon
Питање

Да ли је Исус распет у петак?

srpski
Одговор


Библија специфично не тврди у који дан у седмици је Исус распет. Два најшире распрострањена погледа су петак и среда. Неки, међутим користећи синтезу аргумента за петак и среду, прихватају четвртак за тај дан.

Исус је у Матеју 12:40 рекао "Јер као што је Јона био у утроби морске немани три дана и три ноћи, тако ће бити и Син човечији у срцу земље три дана и три ноћи." Они који се залажу да је био распет у петак кажу да још увек постоји валидан начин по коме се може сматрати да је био у гробу три дана. У уму Јевреја првог века, део дана се сматрао целим даном. Собзиром да је Исус био у гробу део петка, целу суботу и део недеље—може се сматрати да је био у гробу три дана. Један од главних аргумената за петак се налази у Марку 15:42 где се каже да је Исус био распет "дан пре Сабата." Ако је то био недељни Сабат, тј. Субота, онда та чињеница указује на петак. Други аргумент у корист петка каже да стихови попут Матеја 16:21 и Луке 9:22 уче да ће Исус устати на трећи дан, и поради тога Он није требало да буде у гробу пуна три дана и ноћи. Али док неки користе превод "на трећи дан" за ове стихове, неки их не користе и не слажу се сви да је то најбољи начин за превод ових стихова. Даље, Марко 8:31 каже да ће Исус бити подигнут "после" три дана.

Аргумент за четвртак произилази из аргумента за петак, тврдећи да постоји превише догађаја (неки кажу чак двадесетак) између Христове сахране и недеље ујутро, да би се десили од петка увече до недеље ујутро. Они указују да је то посебно проблем када се узме у обзир да је једини цео дан између петка и недеље, субота, јеврејски Сабат. Ако би постојао дан или два више, то би решило овај проблем. Они који се залажу за четвртак могу овако да размишљају: Рецимо да нисте видели пријатеља од понедљка вече. Следећи пут када га видите је четвртак јутро и ви кажете, “Нисам те видео три дана” иако се у ствари технички ради само о 60 сати (2.5 дана). Ако је Исус распет у четвртак, овај пример показује како се то може смартати за три дана.

Мишљење које каже да се ради о среди, тврди да су те седмице постојала два Сабата. После првог (оног који се десио на дан распећа, Марко 15:42; Лука 23:52-54) жене су куповале мирисе—забележите да су оне куповале после Сабата (Марко 16:1). Заговорници среде трврде да је овај "Сабат" био Паша (види Трећу Мојсијеву 16:29-31; 23:24-32, 39 где су најсветији дани, који нису и обавезно били седми дан у седмици, сматрани за Сабат). Други Сабат те седмице је био нормална Субота. Може се приметитии да у Луки 23:56, жене које су купиле мирисе су се вратиле и припремиле мирисе, а онда су се "одмориле на Сабат" (Лука 23:56). Овај аргумент тврди да није било могуће да купе мирисе после, и да припреме те мирисе пре Сабата—осим ако нису постојала два Сабата. Гледиште које подразумева два Сабата, тврди да ако је Христ распет у четвртак, онда би пресвети Сабат ( Паша) започео у четвртак вече и завршио се у петак вече—на почетак седмичног Сабата или Суботе. Куповина мириса после првог Сабата (Паше) би значила да су их купили у суботу и да су прекршили Сабат.

Самим тим, ово гледиште тврди, да једино објашњење које не угрожава библијски извештај о женама и мирисима и држи се литерарног тумачења Матеја 12:40, је оно које тврди да је Исус распет у среду. Сабат који је најсветији дан (Паша) се десио у четвртак, жене су купиле мирисе (после тога) у петак и вратиле су се и припремиле их исти дан, одмориле су се у суботу, која је недељни Сабат, и онда су донеле мирисе до гроба рано у јутро у недељу. Исус је био распет пред вече у среду, што је почетак четвртка по јеврејском календару. По јеврејском календару, имате четвртак вече (прва ноћ), четвртак дан (први дан), петак ноћ (друга ноћ), петак дан (други дан), субота ноћ (трећа ноћ), субота дан (трећи дан). Не знамо тачно када је устао, али знамо да је устао пре зоре у недељу (Јован 20:1, Марија Магдалена је дошла "док је још био мрак" и камен је био подигнут и она је нашла Петра и рекла му "однели су Господа из гроба") тако да је Он могао да устане најраније у суботу вече одмах пошто је пао мрак, што је био почетак првог дана у седмици за Јевреје.

Могући проблем са средом, као могућим даном је да су ученици који су били на путу за Емаус са Исусом то урадили на "исти дан" његовог васкрснућа (Лука 24:13). Ученици који нису препознали Исуса, су му причали о Исусовом распећу (24:20) говорећи да "данас је већ трећи дан од када се то догодило" (24:21). Од среде до недеље је черири дана. Могуће објашњење је да су бројали од среде вече када је Исус сахрањен, што је Јеврејски већ четвртак, а четвртак до недље се може сматрати за три дана.

У огромној количини ствари које су се десиле, није толико битно на који дан је тачно Исус распет. Да је то толико било битно, Бог би јасно комуницирао о ком дану се ради. Оно што је битно је да је Он умро, и да је физички у телу устао из мртвих. Оно што је пођеднако битно је разлог због кога је умро—да преузме казну коју су сви грешници заслужили. И Јован 3:16 и 3:36 објављују да вера у Њега доноси вечни живот!Врати се на Српску страну

Да ли је Исус распет у петак? Ако је тако, како је то провео три дана у гробу ако је васкрснуо у недељу?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries