settings icon
share icon
Pitanje

Da li je Isus Bog? Da li je Isus ikada tvrdio da je Bog?

српски

Odgovor


Nigde u Bibliji nije zapisano da je Isus doslovno rekao, „Ja sam Bog.“ No, to ne znači da On nije objavio da je Bog. Uzmimo na primer Isusove reči u Jovanu 10,30: „Ja i Otac jedno smo.“ Na prvi pogled, ovo možda ne izgleda kao izjava da je Bog. Međutim, pogledajmo na reakciju Jevreja na Njegovu izjavu: „Odgovoriše mu Judeji: za dobro delo te ne zasipamo kamenjem, nego zbog hule na Boga, što se ti – kao čovek – gradiš Bogom“ (Jovan 10,33). Jevreji su Isusovu izjavu razumeli kao tvrdnju da je Bog. U stihovima koji slede, Isus nikada nije ispravio Jevreje govoreći, „Ja nisam tvrdio da sam Bog.“ To ukazuje da je Isus zaista govorio da je Bog kada je izjavljivao, „Ja i Otac jedno smo“(Jovan 10,30). Jovan 8,58 je drugi primer. Isus je izjavio: „’Istinu vam kažem’, reče Isus, ’pre nego što se Avraam rodio, Ja jesam!’“ Ponovo, kao odgovor na ovo, Jevreji su uzeli kamenje u pokušaju da Ga kamenuju (Jovan 8,59). Zašto bi Jevreji želeli da kamenuju Isusa ako On nije rekao nešto što su oni verovali da je bogohulno, u ovom slučaju, tvrdnju da je Bog?

Jovan 1,1 kaže da „Bog beše Reč.“ Jovan 1,14 kaže „Reč se ovaploti.“ Ovo jasno pokazuje da je Isus Bog u telu. Dela 20,28 nam kažu: „...napasajte Božiju crkvu, koju je On stekao svojom krvlju.“ Ko je kupio crkvu svojom krvlju? Isus Hrist. Dela 20,28 izjavljuju da je Bog kupio crkvu svojom sopstvenom krvlju. Samim tim, Isus je Bog!

Toma, jedan od učenika je o Isusu rekao: „Gospod moj i Bog moj“ (Jovan 20,28). Isus ga nije ispravio. Titu 2,13 nas ohrabruje da sačekamo na dolazak našeg Boga i Spasitelja – Isusa Hrista (vidi takođe 2. Petrovu 1,1). U Jevrejima 1,8 Otac kaže o Isusu: „Za Sina pak: Tvoj presto Bože, stoji u sve vekove i žezlo tvoje pravosti je žezlo tvoga carstva.“

U Otkrivenju, jedan anđeo upućuje Apostola Jovana da slavi jedino Boga (Otkrivenje 19,10). Nekoliko puta u Pismu Isus prihvata slavljenje (Matej 2,11; 14,33; 28,9,17; Luka 24,52; Jovan 9,38). On nikada ne ukorava ljude kada Ga slave. Da Isus nije Bog, On bi ljudima rekao da Ga ne slave, baš kao što je i anđeo u Otkrivenju to učinio. Postoji još mnogo stihova i odlomaka u Pismu koji potvrđuju Isusovo božanstvo.

Najvažniji razlog zbog koga Isus treba da je Bog je taj da, u slučaju da nije Bog, Njegova smrt ne bi bila dovoljna da plati kaznu za grehe čitavog sveta (1. Jovanova 2,2). Samo je Bog mogao da plati tako visoku kaznu. Samo je Bog mogao da preuzme grehe celog sveta (2. Korinćanima 5,21), da umre i da bude vaskrsnut – dokazujući svoju pobedu nad grehom i smrću.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li je Isus Bog? Da li je Isus ikada tvrdio da je Bog?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries