settings icon
share icon
Питање

Да ли је Исус Бог? Да ли је Исус икада тврдио да је Бог?

srpski
Одговор


Нигде у Библији није записано да је Исус дословно рекао, „Ја сам Бог.“ Но, то не значи да Он није објавио да је Бог. Узмимо на пример Исусове речи у Јовану 10,30: „Ја и Отац једно смо.“ На први поглед, ово можда не изгледа као изјава да је Бог. Међутим, погледајмо на реакцију Јевреја на Његову изјаву: „Одговорише му Јудеји: за добро дело те не засипамо камењем, него због хуле на Бога, што се ти – као човек – градиш Богом“ (Јован 10,33). Јевреји су Исусову изјаву разумели као тврдњу да је Бог. У стиховима који следе, Исус никада није исправио Јевреје говорећи, „Ја нисам тврдио да сам Бог.“ То указује да је Исус заиста говорио да је Бог када је изјављивао, „Ја и Отац једно смо“(Јован 10,30). Јован 8,58 је други пример. Исус је изјавио: „’Истину вам кажем’, рече Исус, ’пре него што се Авраам родио, Ја јесам!’“ Поново, као одговор на ово, Јевреји су узели камење у покушају да Га каменују (Јован 8,59). Зашто би Јевреји желели да каменују Исуса ако Он није рекао нешто што су они веровали да је богохулно, у овом случају, тврдњу да је Бог?

Јован 1,1 каже да „Бог беше Реч.“ Јован 1,14 каже „Реч се оваплоти.“ Ово јасно показује да је Исус Бог у телу. Дела 20,28 нам кажу: „...напасајте Божију цркву, коју је Он стекао својом крвљу.“ Ко је купио цркву својом крвљу? Исус Христ. Дела 20,28 изјављују да је Бог купио цркву својом сопственом крвљу. Самим тим, Исус је Бог!

Тома, један од ученика је о Исусу рекао: „Господ мој и Бог мој“ (Јован 20,28). Исус га није исправио. Титу 2,13 нас охрабрује да сачекамо на долазак нашег Бога и Спаситеља – Исуса Христа (види такође 2. Петрову 1,1). У Јеврејима 1,8 Отац каже о Исусу: „За Сина пак: Твој престо Боже, стоји у све векове и жезло твоје правости је жезло твога царства.“

У Откривењу, један анђео упућује Апостола Јована да слави једино Бога (Откривење 19,10). Неколико пута у Писму Исус прихвата слављење (Матеј 2,11; 14,33; 28,9,17; Лука 24,52; Јован 9,38). Он никада не укорава људе када Га славе. Да Исус није Бог, Он би људима рекао да Га не славе, баш као што је и анђео у Откривењу то учинио. Постоји још много стихова и одломака у Писму који потврђују Исусово божанство.

Најважнији разлог због кога Исус треба да је Бог је тај да, у случају да није Бог, Његова смрт не би била довољна да плати казну за грехе читавог света (1. Јованова 2,2). Само је Бог могао да плати тако високу казну. Само је Бог могао да преузме грехе целог света (2. Коринћанима 5,21), да умре и да буде васкрснут – доказујући своју победу над грехом и смрћу.Врати се на Српску страну

Да ли је Исус Бог? Да ли је Исус икада тврдио да је Бог?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries