settings icon
share icon
Pitanje

Šta je to ipostasno jedinstvo? Kako Isus može da bude i Bog i čovek u isto vreme?

српски

Odgovor


Ipostasno jedinstvo je izraz koji se koristio da se opiše kako je Bog Sin, Isus Hrist, uzeo ljudsku prirodu, a istovremeno ostao u potpunosti Bog. Isus je oduvek bio Bog (Jovan 8:58, 10:30), ali pri utelovljenju Isus je postao ljudsko biće (Jovan 1:14). Ono što je dodato ljudskoj prirodi je Isusova božanska priroda, koji je Bog-čovek.Ovo se zove ipostasno jedinstvo, Isus Hrist, jedna Osoba, u potpunosti Bog i u potpunosti čovek.

Isusove dve prirode, ljudska i božanska, su nerazdvojne. Isus će zauvek biti Bog-čovek, u potpunosti Bog i u potpunosti ljudsko biće, dve različite prirode u jednoj Osobi. Isusova ljudska priroda nije pomešana sa božanskom prirodom, već su ujedinjene bez da su izgubile svoj različit identitet. Isus je ponekad funkcionisao sa ljudskim ograničenjima (Jovan 4:6, 19:28) a ponekad je koristio silu svoje božanske prirode (Jovan 11:43; Matej 14:18-21). Ali u oba slučaja, Isusovo delovanje je bilo delovanje jedne Osobe. Isus je imao dve prirode, ali jednu ličnost.

Doktrina ipostasnog jedinstva je pokušaj da se objasni kako je moguće da je Isus bio i Bog i čovek u isto vreme. Međutim, u krajnjoj liniji, mi nismo u stanju u potpunosti da shvatimo ovu doktrinu. Za nas je nemoguće da u potpunosti razumemo kako Bog deluje. Mi, ljudska bića sa ograničenim umom ne treba da očekujemo da možemo u potpunosti da razumemo beskonačnog Boga. Isus je Božiji Sin, po tome što je začet kroz Svetog Duha (Luka 1:35). Ali to ne znači da Isus nije postojao pre nego da je bio začet. Isus je postojao oduvek (Jovan 8:58, 10:30). Kada je Isus začet, postao je ljudsko biće iako je već bio Bog (Jovan 1:1, 14).

Isus je i Bog i čovek. Isus je oduvek bio Bog, ali nije postao ljudsko biće sve dok nije bio začet u Mariji. Isus je postao ljudsko biće da bi mogao da se poistoveti sa našim stradanjima (Jevrejima 2:17) i što je još važnije, da bi mogao da umre na krstu i da plati za naše grehe (Filipljanjima 2:5-11). Ipostastaska unija uči da je Isus u potpunosti ljudsko biće i u potpunosti Bog, i da nema mešanja između dve prirode, i da je On jedna Osoba, zauvek.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je to ipostasno jedinstvo? Kako Isus može da bude i Bog i čovek u isto vreme?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries