settings icon
share icon
Питање

Шта је то ипостасно јединство? Како Исус може да буде и Бог и човек у исто време?

srpski
Одговор


Ипостасно јединство је израз који се користио да се опише како је Бог Син, Исус Христ, узео људску природу, а истовремено остао у потпуности Бог. Исус је одувек био Бог (Јован 8:58, 10:30), али при утеловљењу Исус је постао људско биће (Јован 1:14). Оно што је додато људској природи је Исусова божанска природа, који је Бог-човек.Ово се зове ипостасно јединство, Исус Христ, једна Особа, у потпуности Бог и у потпуности човек.

Исусове две природе, људска и божанска, су нераздвојне. Исус ће заувек бити Бог-човек, у потпуности Бог и у потпуности људско биће, две различите природе у једној Особи. Исусова људска природа није помешана са божанском природом, већ су уједињене без да су изгубиле свој различит идентитет. Исус је понекад функционисао са људским ограничењима (Јован 4:6, 19:28) а понекад је користио силу своје божанске природе (Јован 11:43; Матеј 14:18-21). Али у оба случаја, Исусово деловање је било деловање једне Особе. Исус је имао две природе, али једну личност.

Доктрина ипостасног јединства је покушај да се објасни како је могуће да је Исус био и Бог и човек у исто време. Међутим, у крајњој линији, ми нисмо у стању у потпуности да шватимо ову доктрину. За нас је немогуће да у потпуности разумемо како Бог делује. Ми, људска бића са ограниченим умом не треба да очекујемо да можемо у потпуности да разумемо бесконачног Бога. Исус је Божији Син, по томе што је зачет кроз Светог Духа (Лука 1:35). Али то не значи да Исус није постојао пре него да је био зачет. Исус је постојао одувек (Јован 8:58, 10:30). Када је Исус зачет, постао је људско биће иако је већ био Бог (Јован 1:1, 14).

Исус је и Бог и човек. Исус је одувек био Бог, али није постао људско биће све док није био зачет у Марији. Исус је постао људско биће да би могао да се поистовети са нашим страдањима (Јеврејима 2:17) и што је још важније, да би могао да умре на крсту и да плати за наше грехе (Филипљањима 2:5-11). Ипостастаска унија учи да је Исус у потпуности људско биће и у потпуности Бог, и да нема мешања између две природе, и да је Он једна Особа, заувек.Врати се на Српску страну

Шта је то ипостасно јединство? Како Исус може да буде и Бог и човек у исто време?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries