settings icon
share icon
Pitanje

Zašto Ilija mora da se vrati pre zadnjih vremena (Malahija 4:5-6)?

српски

Odgovor


Malahija 4:5–6 daje neobično proroštvo: „Evo, ja ću vam poslati Iliju proroka pre nego dođe veliki i strašni dan Gospodnji; I on će obratiti srce otaca k sinovima, i srce sinova k ocima njihovim, da ne dođem i zatrem zemlju." Do današnjeg dana Jevreji na seder pesah uključe praznu stolicu za stolom u očekivanju Ilije da se vrati i objavi ispunjenje proroštva o Mesiji iz Malahije.

Prema Malahiji 4:6, razlog za povratak Ilije će biti da „obrati srce otaca k sinovima, i srce sinova k ocima njihovim". Drugim rečima, cilj će biti izmirenje. U Novom zavetu, Isus otkriva da je Jovan krstitelj bio ispunjenje Malahijinog proroštva. „Jer svi proroci i zakon prorokovaše do Jovana; i ako hoćete da usvojite, on je Ilija koji treba da dođe" (Matej 11:13–14). Ovo ispunjenje takođe je pomenuto u Marku 1:2–4 i Luki 1:17; 7:27.

Po pitanju Malahije 4:5–6 u Mateju 17:10–13: „… zapitaše ga njegovi učenici govoreći: što, dakle, književnici kažu da Ilija treba prvo da dođe? A on odgovori i reče: Ilija će doći i sve će uspostaviti. Ali vam kažem da je Ilija već došao, i ne poznaše ga, nego učiniše s njim što htedoše. Tako će i Sin čovečiji stradati od njih. Tada učenici razumeše da im kaza za Jovana Krstitelja."

„Učitelji zakona" su bili jevrejski religiozni učitelji, uglavnom fariseji i sadukeji, koji su davali komentare na jevrejsko Sveto pismo. Petar, Jakov i Jovan su bili upoznati sa njihovim učenjem i pitali su Isusa o Iliji pošto su videli Isusa, Mojsija i Iliju tokom preobraženja (Matthew 17:1–8). Isus je jasno tvrdio da je Ilija već došao, ali nažalost nisu ga prepoznali i bio je ubijen. Isus je tada predvideo da će i Njega ubiti neprijatelji (17:12).

Kratak pogled službe Jovana krstitelja otkriva mnoge znake da je on bio „Ilija". Prvo, Bog je predvideo da će Jovanova služba biti nalik na Ilijinu (Luka 1:17). Drugo, oblačio se kao Ilija (2. Kraljevima 1:8 i Matej 3:4). Treće, nalik na Iliju, Jovan krstitelj je propovedao u pustinji (Matej 3:1). Četvrto, obojica su propovedali poruku pokajanja. Peto, obojica su se suprotstavljali vladarima i neprijateljima koji su bili na visokim položajima (1. Kraljevima 18:16–17 i Matej 14:3).

Neki tvrde da Jovan krstitelj nije bio Ilija koji treba da dođe, jer je sam Jovan rekao da nije Ilija. „Tada ga zapitaše: šta dakle? Jesi li ti Ilija? On reče: nisam." (Jovan 1:21). Postoje dva objašnjenja za ovu očiglednu kontradiktornost. Prvo, pošto Ilija nikad nije umro (2. Kraljevima 2:11), mnogi prvozavetni rabini su podučavali da je Ilija i dalje živ i da će se ponovo pojaviti pred dolazak Mesije. Kada je Jovan porekao da je Ilija, on je verovatno poricao ideju da je on pravi Ilija koji je bio prenet na nebo u vatrenim kočijama.

Drugo, Jovanove reči su naznačavale razliku između Jovanovog viđenja sebe i onog koje je Isus imao o Jovanu. Jovan možda sebe nije video kao ispunjenje proroštva iz Malahije 4:5-6. Međutim, Isus ga je tako video. Tako da nema kontradikcije, radi se samo o skromnom proroku koji je iskreno govorio šta misli o sebi. Jovan je odbacio svaku čast (Jovan 3:30), ali Isus je govorio o Jovanu kao onom koji ispunjava Malahijino proroštvo po pitanju Ilijinog povratka.

Jovan je, kao metaforički Ilija, pozvao ljude na pokajanje i život poslušnosti, pripremajući narod u njegovoj generaciji za dolazak Isusa Hrista, Onog koji je „došao da potraži i spase ono što je propalo" (Luka 19:10) i da uspostavi službu pomirenja (2. Korinćanima 5:18).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Zašto Ilija mora da se vrati pre zadnjih vremena (Malahija 4:5-6)?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries