settings icon
share icon
Питање

Зашто Илија мора да се врати пре задњих времена (Малахија 4:5-6)?

srpski
Одговор


Малахија 4:5–6 даје необично пророштво: „Ево, ја ћу вам послати Илију пророка пре него дође велики и страшни дан Господњи; И он ће обратити срце отаца к синовима, и срце синова к оцима њиховим, да не дођем и затрем земљу." До данашњег дана Јевреји на седер песах укључе празну столицу за столом у очекивању Илије да се врати и објави испуњење пророштва о Месији из Малахије.

Према Малахији 4:6, разлог за повратак Илије ће бити да „обрати срце отаца к синовима, и срце синова к оцима њиховим". Другим речима, циљ ће бити измирење. У Новом завету, Исус открива да је Јован крститељ био испуњење Малахијиног пророштва. „Јер сви пророци и закон пророковаше до Јована; и ако хоћете да усвојите, он је Илија који треба да дође" (Матеј 11:13–14). Ово испуњење такође је поменуто у Марку 1:2–4 и Луки 1:17; 7:27.

По питању Малахије 4:5–6 у Матеју 17:10–13: „… запиташе га његови ученици говорећи: што, дакле, књижевници кажу да Илија треба прво да дође? А он одговори и рече: Илија ће доћи и све ће успоставити. Али вам кажем да је Илија већ дошао, и не познаше га, него учинише с њим што хтедоше. Тако ће и Син човечији страдати од њих. Тада ученици разумеше да им каза за Јована Крститеља."

„Учитељи закона" су били јеврејски религиозни учитељи, углавном фарисеји и садукеји, који су давали коментаре на јеврејско Свето писмо. Петар, Јаков и Јован су били упознати са њиховим учењем и питали су Исуса о Илији пошто су видели Исуса, Мојсија и Илију током преображења (Маттхеw 17:1–8). Исус је јасно тврдио да је Илија већ дошао, али нажалост нису га препознали и био је убијен. Исус је тада предвидео да ће и Њега убити непријатељи (17:12).

Кратак поглед службе Јована крститеља открива многе знаке да је он био „Илија". Прво, Бог је предвидео да ће Јованова служба бити налик на Илијину (Лука 1:17). Друго, облачио се као Илија (2. Краљевима 1:8 и Матеј 3:4). Треће, налик на Илију, Јован крститељ је проповедао у пустињи (Матеј 3:1). Четврто, обојица су проповедали поруку покајања. Пето, обојица су се супротстављали владарима и непријатељима који су били на високим положајима (1. Краљевима 18:16–17 и Матеј 14:3).

Неки тврде да Јован крститељ није био Илија који треба да дође, јер је сам Јован рекао да није Илија. „Тада га запиташе: шта дакле? Јеси ли ти Илија? Он рече: нисам." (Јован 1:21). Постоје два објашњења за ову очигледну контрадикторност. Прво, пошто Илија никад није умро (2. Краљевима 2:11), многи првозаветни рабини су подучавали да је Илија и даље жив и да ће се поново појавити пред долазак Месије. Када је Јован порекао да је Илија, он је вероватно порицао идеју да је он прави Илија који је био пренет на небо у ватреним кочијама.

Друго, Јованове речи су назначавале разлику између Јовановог виђења себе и оног које је Исус имао о Јовану. Јован можда себе није видео као испуњење пророштва из Малахије 4:5-6. Међутим, Исус га је тако видео. Тако да нема контрадикције, ради се само о скромном пророку који је искрено говорио шта мисли о себи. Јован је одбацио сваку част (Јован 3:30), али Исус је говорио о Јовану као оном који испуњава Малахијино пророштво по питању Илијиног повратка.

Јован је, као метафорички Илија, позвао људе на покајање и живот послушности, припремајући народ у његовој генерацији за долазак Исуса Христа, Оног који је „дошао да потражи и спасе оно што је пропало" (Лука 19:10) и да успостави службу помирења (2. Коринћанима 5:18).

EnglishВрати се на Српску страну

Зашто Илија мора да се врати пре задњих времена (Малахија 4:5-6)?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries