settings icon
share icon
Pitanje

Koje je značenje i važnost vaznesenja Isusa Hrista?

српски

Odgovor


Pošto je Isus ustao ih mrtvih, On se „pokazao kao živ” (Dela 1:3) ženama blizu grobnice (Mateja 28:9-10), svojim učenicima (Luka 24:36-43) i više od 500 drugih (1.Korinćanima 15:6). U danima koji su sledili posle Njegovog vaskrsenja, Isus je podučavao učenike o Božijem carstvu (Dela 1:3).

Četrdeset dana posle vaskrsenja, Isus i Njegovi učenici otišli su na Maslinsku goru, blizu Jerusalima. Tamo, Isus je obećao svojim sledbenicima da će uskoro primiti Svetog Duha i uputio ih je da ostanu u Jerusalimu dok se Duh ne spusti. Potom ih je blagoslovio i dok je davao blagoslov, On je počeo da se uznosi na nebo. Izveštaj o Isusovom vaznesenju može se naći u Luki 24:50-51 i Delima 1:9-11.

Jasno se vidi iz Biblije da je Hristovo vaznesenje bio doslovce, njegov povratak u telu na nebo.

On se izdizao sa zemlje postepeno i naočigled mnogih koji su to intenzivno posmatrali. Dok su se učenici napinjali da još jednom vide Isusove zadnje obrise, oblak Ga je zaklonio od njihovih pogleda, a dva anđela su se pojavila i obećala Hristov povratak „na isti način kako ste ga videli da odlazi na nebo“ (Dela 1:11).

Hristovo vaznesenje značajno je zbog nekoliko razloga:

1) Označavalo je kraj Njegove zemaljske službe. Bog Otac je, iz ljubavi, poslao svog Sina u svet u Vitlejem i sada Sin se vraća Ocu. Njegov period ljudske ograničenosti se završio.

2) Označio je uspeh Njegove zemaljske službe. On je završio sve zbog čega je došao.

3) Označio je povratak Njegove nebeske slave. Isusova slava bila je sakrivena tokom Njegovog boravka na zemlji, sa jednim izuzetkom, tokom Preobraženja (Mateja 17:1-9).

4) Označio je Njegovo veličanje koje mu je dao Otac (Efescima 1:20-23). Onaj koji je bio po volji Ocu (Mateja 17:5) vraća se sa počastima i dato mu je ime na svim imenima (Filipljanima 2:9).

5) Vaznesenje Mu dozvoljava da pripremi mesto za nas (Jovan 14:2).

6) Označilo je početak Njegovog novog posla kao Prvosveštenika (Jevrejima 4:14-16) i Posrednika Novog saveza (Jevrejima 9:15).

7) Vaznesenje je uspostavilo mehanizam za Njegov povratak. Kada Isus dođe da uspostavi Carstvo, On će se vratiti u oblasku, baš kao što je i otišao, doslovno, u telu i naočigled svih (Dela 1:11; Danilo 7:13-14; Mateja 24:30; Otkrivenje 1:7).

Trenutno, Gospod Isus je na nebu. Biblija Ga često opisuje kako sedi sa desne strane Oca, na mestu časti i autoriteta (Psalam 110:1; Efescima 1:20; Jevrejima 8:1). Hristos je Glava Crkve (Kološanima 1:18), daje duhovne darove (Efescima 4:7-8) i Onaj koji sve ispunjava (Efescima 4:9.10). Vaznesenje Hrista je bio događaj koji je premestio Hrista iz Njegove zemaljske u nebesku službu. EnglishVrati se na Srpsku stranu

Koje je značenje i važnost vaznesenja Isusa Hrista?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries