settings icon
share icon
Питање

Које је значење и важност вазнесења Исуса Христа?

srpski
Одговор


Пошто је Исус устао их мртвих, Он се „показао као жив” (Дела 1:3) женама близу гробнице (Матеја 28:9-10), својим ученицима (Лука 24:36-43) и више од 500 других (1.Коринћанима 15:6). У данима који су следили после Његовог васкрсења, Исус је подучавао ученике о Божијем царству (Дела 1:3).

Четрдесет дана после васкрсења, Исус и Његови ученици отишли су на Маслинску гору, близу Јерусалима. Тамо, Исус је обећао својим следбеницима да ће ускоро примити Светог Духа и упутио их је да остану у Јерусалиму док се Дух не спусти. Потом их је благословио и док је давао благослов, Он је почео да се узноси на небо. Извештај о Исусовом вазнесењу може се наћи у Луки 24:50-51 и Делима 1:9-11.

Јасно се види из Библије да је Христово вазнесење био дословце, његов повратак у телу на небо.

Он се издизао са земље постепено и наочиглед многих који су то интензивно посматрали. Док су се ученици напињали да још једном виде Исусове задње обрисе, облак Га је заклонио од њихових погледа, а два анђела су се појавила и обећала Христов повратак „на исти начин како сте га видели да одлази на небо“ (Дела 1:11).

Христово вазнесење значајно је због неколико разлога:

1) Означавало је крај Његове земаљске службе. Бог Отац је, из љубави, послао свог Сина у свет у Витлејем и сада Син се враћа Оцу. Његов период људске ограничености се завршио.

2) Означио је успех Његове земаљске службе. Он је завршио све због чега је дошао.

3) Означио је повратак Његове небеске славе. Исусова слава била је сакривена током Његовог боравка на земљи, са једним изузетком, током Преображења (Матеја 17:1-9).

4) Означио је Његово величање које му је дао Отац (Ефесцима 1:20-23). Онај који је био по вољи Оцу (Матеја 17:5) враћа се са почастима и дато му је име на свим именима (Филипљанима 2:9).

5) Вазнесење Му дозвољава да припреми место за нас (Јован 14:2).

6) Означило је почетак Његовог новог посла као Првосвештеника (Јеврејима 4:14-16) и Посредника Новог савеза (Јеврејима 9:15).

7) Вазнесење је успоставило механизам за Његов повратак. Када Исус дође да успостави Царство, Он ће се вратити у обласку, баш као што је и отишао, дословно, у телу и наочиглед свих (Дела 1:11; Данило 7:13-14; Матеја 24:30; Откривење 1:7).

Тренутно, Господ Исус је на небу. Библија Га често описује како седи са десне стране Оца, на месту части и ауторитета (Псалам 110:1; Ефесцима 1:20; Јеврејима 8:1). Христос је Глава Цркве (Колошанима 1:18), даје духовне дарове (Ефесцима 4:7-8) и Онај који све испуњава (Ефесцима 4:9.10). Вазнесење Христа је био догађај који је преместио Христа из Његове земаљске у небеску службу.

Врати се на Српску страну

Које је значење и важност вазнесења Исуса Христа?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries