settings icon
share icon
Pitanje

Koje je značenje Hristove krvi?

српски

Odgovor


Fraza „Hristova krv” koristi se nekoliko puta u Novom zavetu i pokazuje požrvtvovanu smrt i potpuno Hristovo iskupljenje koje je učinio za nas. Pominjanje Spasiteljeve krvi znači da je On bukvalno prolio krv na krstu, ali još značajnije da je On prolio krv i umro za grešnike. Hristova krv ima silu da iskupi beskonačan broj greha koji počini beskonačan broj ljudi tokom vekova i svi oni koji veruju u tu krv biće spaseni.

Stvarnost Hristove krvi kao načina za iskupljenje od greha vodi poreklo iz Mojsijevog zakona. Jednom godišnje, sveštenik je, za grehe ljudi, na oltaru hrama nudio žrtvu krvi životinja. „I po zakonu se skoro sve čisti krvlju, i bez prolivanja krvi nema oproštaja“ (Jevrejima 9:22). Ali ova žrtva bila je ograničenog delovanja i zato je morala stalno da se čini. Ovo je bila senka one žrtve koja će biti učinjena „jednom za svagda“, a koju je Isus ponudio na krstu (Jevrejima 7:27). Jednom kada je ta žrtva bila učinjena, nije više bilo potrebe za krvlju bikova i koza.

Hristova krv osnova je Novog saveza. Noć pre nego što će otići na krst, Isus je ponudio čašu vina svojim učenicima i rekao: „Ova časa je novi za savez mojom krvlju koja se proliva za vas” (Luka 22:20). Prolivanje vina u čaši bilo je simbol Hristove krvi koja će biti prolivena za sve one koji će ikada verovati u Njega. Kada je prolio svoju krv na krstu, Isus je stavio tačku na starozavetne zahteve stalnog žrtvovanja životinja. Njihova krv nije bila dovoljna da pokrije grehe ljudi, osim trenutno, jer greh protiv svetog i bezgraničnog Boga traži svetu i bezgraničnu žrtvu. „Ali one svake godine podsećaju na grehe, jer krv bikova i jaraca ne može da otkloni grehe“ (Jevrejima 10:3,4). Dok je krv bikova i koza bila „podsetnik“ na greh, „dragocena krv Hrista kao nevinog i čistog jagnjeta“ (1. Petrova 1:19), plaćena je u potpunosti zbog greha koji smo učinili prema Bogu i nije nam potrebna dalja žrtva za greh. „Gotovo je”, dok je umirao i On je to i mislio – celokupno delo otkupljenja bilo je završeno zauvek, „te nađe večni otkup“ za nas (Jevrejima 9:12).

Ne samo da Hristova krv otkupljuje vernike od greha i večne kazne, već „koliko će više krv Hrista, koji je pomoću večnoga Duha samoga sebe neporočnog prineo Bogu, čistiti našu savest od mrtvih dela - da služimo živom Bogu“ (Jevrejima 9:14). To znači da smo oslobođeni da nudimo „beskorisne“ žrtve da bismo zaradili spasenje, kao i da se oslanjamo na beskorisna i neproduktivna dela tela da bismo zadovoljili Boga. Zbog toga što nas je Hristova krv otkupila, mi smo sada novo stvorenje u Hristu (2. Korinćanima 5:17) i Njegovom krvlju smo oslobođeni greha da bismo služili živom Bogu, Njega proslavljali i u Njemu uživali zauvek. EnglishVrati se na Srpsku stranu

Koje je značenje Hristove krvi?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries