settings icon
share icon
Питање

Које је значење Христове крви?

srpski
Одговор


Фраза „Христова крв” користи се неколико пута у Новом завету и показује пожрвтвовану смрт и потпуно Христово искупљење које је учинио за нас. Помињање Спаситељеве крви значи да је Он буквално пролио крв на крсту, али још значајније да је Он пролио крв и умро за грешнике. Христова крв има силу да искупи бесконачан број греха који почини бесконачан број људи током векова и сви они који верују у ту крв биће спасени.

Стварност Христове крви као начина за искупљење од греха води порекло из Мојсијевог закона.

Једном годишње, свештеник је, за грехе људи, на олтару храма нудио жртву крви животиња. „И по закону се скоро све чисти крвљу, и без проливања крви нема опроштаја“ (Јеврејима 9:22). Али ова жртва била је ограниченог деловања и зато је морала стално да се чини. Ово је била сенка оне жртве која ће бити учињена „једном за свагда“, а коју је Исус понудио на крсту (Јеврејима 7:27). Једном када је та жртва била учињена, није више било потребе за крвљу бикова и коза.

Христова крв основа је Новог савеза. Ноћ пре него што ће отићи на крст, Исус је понудио чашу вина својим ученицима и рекао: „Ова часа је нови за савез мојом крвљу која се пролива за вас” (Лука 22:20). Проливање вина у чаши било је симбол Христове крви која ће бити проливена за све оне који ће икада веровати у Њега. Када је пролио своју крв на крсту, Исус је ставио тачку на старозаветне захтеве сталног жртвовања животиња. Њихова крв није била довољна да покрије грехе људи, осим тренутно, јер грех против светог и безграничног Бога тражи свету и безграничну жртву. „Али оне сваке године подсећају на грехе, јер крв бикова и јараца не може да отклони грехе“ (Јеврејима 10:3,4). Док је крв бикова и коза била „подсетник“ на грех, „драгоцена крв Христа као невиног и чистог јагњета“ (1. Петрова 1:19), плаћена је у потпуности због греха који смо учинили према Богу и није нам потребна даља жртва за грех. „Готово је”, док је умирао и Он је то и мислио – целокупно дело откупљења било је завршено заувек, „те нађе вечни откуп“ за нас (Јеврејима 9:12).

Не само да Христова крв откупљује вернике од греха и вечне казне, већ „колико ће више крв Христа, који је помоћу вечнога Духа самога себе непорочног принео Богу, чистити нашу савест од мртвих дела - да служимо живом Богу“ (Јеврејима 9:14). То значи да смо ослобођени да нудимо „бескорисне“ жртве да бисмо зарадили спасење, као и да се ослањамо на бескорисна и непродуктивна дела тела да бисмо задовољили Бога. Због тога што нас је Христова крв откупила, ми смо сада ново створење у Христу (2. Коринћанима 5:17) и Његовом крвљу смо ослобођени греха да бисмо служили живом Богу, Њега прослављали и у Њему уживали заувек.

Врати се на Српску страну

Које је значење Христове крви?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries