settings icon
share icon
Pitanje

Šta je to Hristov zakon?

српски

Odgovor


Galatima 6:2 kaže:" Nosite bremena jedan drugoga, pa ćete tako ispuniti Hristov zakon." Šta je zapravo Hristov zakon i kako se ispunjava nošenjem bremena jedni drugih? Iako se Hristov zakon takođe pominje u 1. Korinćanima 9:21, Biblija nigde posebno ne definiše šta je tačno Hristov zakon. Međutim, većina učitelja Biblije shvata Hristov zakon kao ono za šta je Hristos rekao da su najveće zapovesti u Marku 12: 28–31: "…'koja je prva od svih zapovesti.'? Isus odgovori da je prva: »Slušaj, Izrailju, Gospod Bog naš — jedini je Gospod, i ljubi Gospoda Boga svoga svim srcem svojim, svom dušom svojom, svom mišlju svojom i svom snagom svojom«. Ovo je druga: »Ljubi svoga bližnjeg kao samoga sebe«. Druge zapovesti, veće od ovih, nema."

Dakle, Hristov zakon je da volimo Boga celim svojim bićem i da volimo naše bližnje kao same sebe. U Marku 12:32–33, književnik koji je pitao Isusa ovo pitanje je odgovorio na ovo sa: " I Njega ljubiti svim srcem, i svim razumom, i svom snagom, i ljubiti bližnjega kao samoga sebe«, više je od svih žrtava koje se spaljuju i kolju."U ovome su se Isus i književnik složili da su ove dve zapovesti srž celog Starozavetnog zakona. Sav Starozavetni zakon se može svrstati u kategoriju "voleti Boga" ili "voleti svog bližnjeg."

Različiti tekstovi Novog Zaveta izjavljuju da je Isus Histos ispunio Starozaver+tni zakon, tako što ga je doveo do ispunjenja i završetka (Rimljanima 10:4; Galatima 3:23–25; Efescima 2:15). Umesto starozavetnog zakona, hrišćani treba da budu poslušni Hristovom zakonu. Umesto da pokušavaju da se sete preko pojedinačnih zapovesti iz Starozavetnog zakona, hrišćani treba da se jednostavno usredsrede na ljubav prema Bogu i ljubav prema drugima. Ako bi se hrišćani zaista potrudili da poslušaju ove dve zapovesti, ispunili bismo sve što Bog traži od nas.

Isus Hristos nas je oslobodio od ropstva stotinam zapovesti Starozavetnog zakona i umesto toga nas je pozvao da volimo. Prva Jovanova 4:7–8 objavljuje: "Dragi moji, volimo jedan drugoga, jer je ljubav od Boga i svako ko voli od Boga je rođen i poznaje Boga. A ko ne voli, nije poznao Boga, jer Bog je ljubav." Prva Jovanova 5:3 produžava:" Jer ljubav prema Bogu ovo znači: da držimo njegove zapovesti; a njegove zapovesti nisu teške."

Neki koriste činjenicu da nismo pod Starozavetnim zakonom kao izgovor za greh. Apostol Pavle se upravo ovim pitanjem bavi u Rimljanima. " Šta onda? Da grešimo zato što nismo pod zakonom nego pod blagodaću? Daleko od toga!" (Rimljanima 6:15). Hristovi sledbenici treba da izbegavaju greh iz ljubavi prema Bogu i ljubavi prema drugima. Ljubav treba da nam bude motivacija. Kada prepoznamo vrednost Isusove žrtve u naše ime, naš odgovor bi trebalo da bude ljubav, zahvalnost i poslušnost. Kad shvatimo koliku žrtvu je Isus napravio za nas i druge, naš odgovor treba da bude da sledimo Njegov primer u izražavanju ljubavi prema drugima. Naša motivacija za prevazilaženje greha treba da bude ljubav, a ne želja za legalizmom, da se povinujemo seriji zakona. Treba da se povinujemo Hristovom zakonu zato što ga volimo, a ne da bismo mogli da čekiramo listu uspešno ispunjenih zapovesti.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je to Hristov zakon?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries