settings icon
share icon
Питање

Шта је то Христов закон?

srpski
Одговор


Галатима 6:2 каже:" Носите бремена један другога, па ћете тако испунити Христов закон." Шта је заправо Христов закон и како се испуњава ношењем бремена једни других? Иако се Христов закон такође помиње у 1. Коринц́анима 9:21, Библија нигде посебно не дефинише шта је тачно Христов закон. Међутим, вец́ина учитеља Библије швата Христов закон као оно за шта је Христос рекао да су највец́е заповести у Марку 12: 28–31: "…'која је прва од свих заповести.'? Исус одговори да је прва: »Слушај, Израиљу, Господ Бог наш — једини је Господ, и љуби Господа Бога свога свим срцем својим, свом душом својом, свом мишљу својом и свом снагом својом«. Ово је друга: »Љуби свога ближњег као самога себе«. Друге заповести, веће од ових, нема."

Дакле, Христов закон је да волимо Бога целим својим бићем и да волимо наше ближње као саме себе. У Марку 12:32–33, књижевник који је питао Исуса ово питање је одговорио на ово са: " И Њега љубити свим срцем, и свим разумом, и свом снагом, и љубити ближњега као самога себе«, више је од свих жртава које се спаљују и кољу."У овоме су се Исус и књижевник сложили да су ове две заповести срж целог Старозаветног закона. Сав Старозаветни закон се може сврстати у категорију "волети Бога" или "волети свог ближњег."

Различити текстови Новог Завета изјављују да је Исус Хистос испунио Старозавер+тни закон, тако што га је довео до испуњења и завршетка (Римљанима 10:4; Галатима 3:23–25; Ефесцима 2:15). Уместо старозаветног закона, хришћани треба да буду послушни Христовом закону. Уместо да покушавају да се сете преко појединачних заповести из Старозаветног закона, хришћани треба да се једноставно усредсреде на љубав према Богу и љубав према другима. Ако би се хришћани заиста потрудили да послушају ове две заповести, испунили бисмо све што Бог тражи од нас.

Исус Христос нас је ослободио од ропства стотинам заповести Старозаветног закона и уместо тога нас је позвао да волимо. Прва Јованова 4:7–8 објављује: "Драги моји, волимо један другога, јер је љубав од Бога и свако ко воли од Бога је рођен и познаје Бога. А ко не воли, није познао Бога, јер Бог је љубав." Прва Јованова 5:3 продужава:" Јер љубав према Богу ово значи: да држимо његове заповести; а његове заповести нису тешке."

Неки користе чињеницу да нисмо под Старозаветним законом као изговор за грех. Апостол Павле се управо овим питањем бави у Римљанима. " Шта онда? Да грешимо зато што нисмо под законом него под благодаћу? Далеко од тога!" (Римљанима 6:15). Христови следбеници треба да избегавају грех из љубави према Богу и љубави према другима. Љубав треба да нам буде мотивација. Када препознамо вредност Исусове жртве у наше име, наш одговор би требало да буде љубав, захвалност и послушност. Кад шватимо колику жртву је Исус направио за нас и друге, наш одговор треба да буде да следимо Његов пример у изражавању љубави према другима. Наша мотивација за превазилажење греха треба да буде љубав, а не жеља за легализмом, да се повинујемо серији закона. Треба да се повинујемо Христовом закону зато што га волимо, а не да бисмо могли да чекирамо листу успешно испуњених заповести.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је то Христов закон?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries