settings icon
share icon
Pitanje

Na koji način bi hrišćansko venčanje trebalo da se razlikuje od nehrišćanskog?

српски

Odgovor


Osnovna razlika između hrišćanskog i nehrišćanskog venčanja je Hristos. Hrišćani koji se venčavaju obavezuju se Hristu, i jedno drugom, i to obavezivanje bi trebalo da bude očigledno svakom ko prisustvuje venčanju. Na nehrišćanskom venčanju, par – posebno mlada – obično su centar svega. Na hrišćanskom venčanju, Hristos je centar svega.

Hrišćanski par koji zaista želi da proslavi Hrista svojim venčanjem može da počne sa ranim pripremama, počevši sa predbračnim savetovanjem sa svojim pastorom. Predbračno savetovanje zasnovano na jasnim biblijskim principima daje glavne crte uloge muža i žene u međusobnom odnosu i odnosu sa mogućom budućom decom (Efežanima 5:22-6:4; Kološanima 3:18-21). Venčanje pred Bogom, prijateljima i porodicom potvrđuje da je želja bračnog para da živi u skladu sa Božijim planom za porodicu.

Ceremonija venčanja bi trebalo da bude odraz posvećenosti para slavi Isusa Hrista. Svaki deo službe, od muzike preko zaveta do poruke koju će dati oficijena osoba, trebalo bi da oslikava tu posvećenost. Muzika bi trebalo da bude slavljenje u Hristovu čast, ne svetovna ili neozbiljna. Zaveti bi trebalo da se daju sa punim razumevanjem para da reči koje izgovaraju jedno drugom sačinjavaju doživotnu posvećenst sa saznanjem da ono što su obećali jedno drugom, obećali su Bogu. Poruka koju će dati pastor bi trebalo da oslikava ove istine i posvećenost.

Hrišćanski par bi trebalo pažljivo da bira svoju pratnju pažljivo imajući na umu njihovu posvećenost Hristu. Kumovi nisu tu samo da bi ulepšali ceremoniju. Njihovo prisustvo svedoči o njihovom slaganju, i obećanje da će podržati posvećenost para da proslavi Hrista u svom braku.Takođe, mladina haljina i odeća kumova trebalo bi da bude skromna i u skladu sa njihovim stajanjem pred Bogom. Nema mesta za otvoreno, razotkriveno oblačenje u ceremoiji koja slavi Hrista.

Ako postoji prijem, takođe bi trebalo da prosavlja Hrista. Iako su često na venčanju pristutni članovi porodice, služenje alkohola na hrišćanskom venčanju šalje pogrešnu poruku nevernicima, poruku koja kaže da postoji vrlo mala razlika između onih koji ispovedaju Hrista kao Gospoda i onih koji to ne čine. Čak i ako vernici koji planiraju venčanje ne vide ništa loše u alkoholu, i konzumiraju ga čiste savesti, drugi hrišćani mogu da budu uvređeni prisustvom alkohola, i mi ne bi trebalo da koristimo svoju slobodu tako da učinimo da se bilo ko spotakne.

Par čije venčanje slavi Hrista će zapamtiti lepotu i ozbiljnost venčanja ceo život i to će biti divan način da započnu zajednički život.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Na koji način bi hrišćansko venčanje trebalo da se razlikuje od nehrišćanskog?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries