settings icon
share icon
Питање

На који начин би хришћанско венчање требало да се разликује од нехришћанског?

srpski
Одговор


Основна разлика између хришћанског и нехришћанског венчања је Христос. Хришћани који се венчавају обавезују се Христу, и једно другом, и то обавезивање би требало да буде очигледно сваком ко присуствује венчању. На нехришћанском венчању, пар – посебно млада – обично су центар свега. На хришћанском венчању, Христос је центар свега.

Хришћански пар који заиста жели да прослави Христа својим венчањем може да почне са раним припремама, почевши са предбрачним саветовањем са својим пастором. Предбрачно саветовање засновано на јасним библијским принципима даје главне црте улоге мужа и жене у међусобном односу и односу са могућом будућом децом (Ефежанима 5:22-6:4; Колошанима 3:18-21). Венчање пред Богом, пријатељима и породицом потврђује да је жеља брачног пара да живи у складу са Божијим планом за породицу.

Церемонија венчања би требало да буде одраз посвећености пара слави Исуса Христа. Сваки део службе, од музике преко завета до поруке коју ће дати официјена особа, требало би да осликава ту посвећеност. Музика би требало да буде слављење у Христову част, не световна или неозбиљна. Завети би требало да се дају са пуним разумевањем пара да речи које изговарају једно другом сачињавају доживотну посвећенст са сазнањем да оно што су обећали једно другом, обећали су Богу. Порука коју ће дати пастор би требало да осликава ове истине и посвећеност.

Хришћански пар би требало пажљиво да бира своју пратњу пажљиво имајући на уму њихову посвећеност Христу. Кумови нису ту само да би улепшали церемонију. Њихово присуство сведочи о њиховом слагању, и обећање да ће подржати посвећеност пара да прослави Христа у свом браку.Такође, младина хаљина и одећа кумова требало би да буде скромна и у складу са њиховим стајањем пред Богом. Нема места за отворено, разоткривено облачење у церемоији која слави Христа.

Ако постоји пријем, такође би требало да просавља Христа. Иако су често на венчању пристутни чланови породице, служење алкохола на хришћанском венчању шаље погрешну поруку неверницима, поруку која каже да постоји врло мала разлика између оних који исповедају Христа као Господа и оних који то не чине. Чак и ако верници који планирају венчање не виде ништа лоше у алкохолу, и конзумирају га чисте савести, други хришћани могу да буду увређени присуством алкохола, и ми не би требало да користимо своју слободу тако да учинимо да се било ко спотакне.

Пар чије венчање слави Христа ће запамтити лепоту и озбиљност венчања цео живот и то ће бити диван начин да започну заједнички живот.

EnglishВрати се на Српску страну

На који начин би хришћанско венчање требало да се разликује од нехришћанског?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries