settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o davanju desetka?

српски

Odgovor


Davanje desetka je nešto sa čim se bore mnogi Hrišćani. U mnogim crkvama davanje desetka je previše naglašeno. Sa druge strane, mnogi Hrišćani odbijaju da se potčine Biblijskom pozivu u pogledu davanja Gospodu. Desetak / davanje bi trebalo da bude radost, jedan blagoslov. Nažalost, danas je to retkost u crkvi.

Davanje desetka je Starozavetni koncept. Desetak je bio obavezan po zakonu po kome su svi Izraelci trebali da daju 10% od svega što zarade i uzgaje, Šatoru od sastanka / Hramu (Treća Mojsijeva 27:30; Četvrta Mojsijeva 18:26; Peta Mojsijeva 14:24; Druga Dnevnika 31:5). Neki shvataju desetak u Starom zavetu kao način oporezivanja da bi se osigurale potrebe sveštenstva i Levita za sakralni sistem. Novi zavet nigde ne zapoveda, ili čak preporučuje da se Hrišćani potčine legalističkom sistemu davanja. Pavle izjavljuje da vernici treba da odvoje deo svog prihoda da bi podržali crkvu (1 Korinćanima 16:1-2).

Novi zavet nigde ne govori o preciznom procentu prihoda koji treba da se odvoji, već jedino kaže da treba da bude “koliko ko može” (1 Korinćanima 16:2). Hrišćanska crkva je u osnovi uzela cifru 10% iz Starog zaveta i primenila kao “preporučeni minimum” za Hrišćane u njihovom davanju. Međutim, Hrišćani ne treba da se osećaju obaveznim da uvek daju desetak. Treba da daju onoliko koliko mogu, “u skadu sa svojim prihodom.” Ponekad to znači dati više od desetka, ponekad to znači dati manje od desetka. To sve zavisi od mogućnosti Hrišćanina i od potreba crkve. Svaki Hrišćanin treba da se usrdno moli i traži od Boga mudrost da li treba da učestvuje u desetku/ili koliko treba da da (Jakov 1:5). “Svako neka daje kako je u srcu odlučio, ne od žalosti ili od moranja; jer Bog voli radosnog davaoca” (2 Korinćanima 9:7).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta Biblija kaže o davanju desetka?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries