settings icon
share icon
Питање

Шта Библија каже о давању десетка?

srpski
Одговор


Давање десетка је нешто са чим се боре многи Хришћани. У многим црквама давање десетка је превише наглашено. Са друге стране, многи Хришћани одбијају да се потчине Библијском позиву у погледу давања Господу. Десетак / давање би требало да буде радост, један благослов. Нажалост, данас је то реткост у цркви.

Давање десетка је Старозаветни концепт. Десетак је био обавезан по закону по коме су сви Израелци требали да дају 10% од свега што зараде и узгаје, Шатору од састанка / Храму (Трећа Мојсијева 27:30; Четврта Мојсијева 18:26; Пета Мојсијева 14:24; Друга Дневника 31:5). Неки шватају десетак у Старом завету као начин опорезивања да би се осигурале потребе свештенства и Левита за сакрални систем. Нови завет нигде не заповеда, или чак препоручује да се Хришћани потчине легалистичком систему давања. Павле изјављује да верници треба да одвоје део свог прихода да би подржали цркву (1 Коринћанима 16:1-2).

Нови завет нигде не говори о прецизном проценту прихода који треба да се одвоји, већ једино каже да треба да буде “колико ко може” (1 Коринћанима 16:2). Хришћанска црква је у основи узела цифру 10% из Старог завета и применила као “препоручени минимум” за Хришћане у њиховом давању. Међутим, Хришћани не треба да се осећају обавезним да увек дају десетак. Треба да дају онолико колико могу, “у скаду са својим приходом.” Понекад то значи дати више од десетка, понекад то значи дати мање од десетка. То све зависи од могућности Хришћанина и од потреба цркве. Сваки Хришћанин треба да се усрдно моли и тражи од Бога мудрост да ли треба да учествује у десетку/или колико треба да да (Јаков 1:5). “Свако нека даје како је у срцу одлучио, не од жалости или од морања; јер Бог воли радосног даваоца” (2 Коринћанима 9:7).Врати се на Српску страну

Шта Библија каже о давању десетка?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries