settings icon
share icon
Pitanje

Kako Biblija definiše dobru hrišćansku porodicu?

српски

Odgovor


Dobra hrišćanska porodica je ona koja je u skladu sa biblijskim principima i u kojoj svaki član razume i ispunjava svoju od Boga datu ulogu. Porodica nije institucija koju je osmislio čovek. Nju je stvorio Bog u korist čoveka i čoveku je dato pravo da upravlja nad njom. Osnovna biblijska porodična jedinica sastoji se od jednog muškarca i jedne žene — koja je njegov supružnik — i njihovog potomstva ili usvojene dece. Proširena porodica može uključivati rođake po krvi ili braku kao što su bake i dede, nećake, nećaci, rođaci, tetke i ujaci. Jedan od primarnih principa porodične jedinice je da uključuje doživotnu posvećenost koju je Bog odredio za sve članove porodice. Muž i žena su odgovorni da zajedno održavaju tu posvećenost, bez obzira na trenutni stav okolne kulture.

Naravno, prvi uslov za članove hrišćanske porodice je da svi budu hrišćani, da imaju istinski odnos sa Isusom Hristom kao svojim Gospodom i Spasiteljem. Poslanica Efescima 5:22–33 pruža smernice za muževe i žene u hrišćanskoj porodici. Od muža se traži da voli svoju ženu kao što je Hristos voleo crkvu, a žena treba da poštuje svog muža i da se dobrovoljno potčini njegovom vođstvu u porodici. Muževljeva liderska uloga treba da počne od njegovog sopstvenog duhovnog odnosa sa Bogom, a zatim da pređe na poučavanje svoje žene i dece biblijskim vrednostima, vodeći porodicu ka biblijskoj istini. Očevi su upućeni da svoju decu vaspitavaju u „Gospodnjoj nauci i opomeni“ (Efescima 6:4). Otac takođe treba da izdržava svoju porodicu. Ako to ne učini, on se „odrekao od vere i gori je od onoga koji ne veruje“ (1. Timoteju 5:8). Dakle, čovek koji se ne trudi da obezbedi svoju porodicu ne može se s pravom nazvati hrišćaninom. To ne znači da žena ne može pomoći u izdržavanju porodice. Priče Solomonove 31, pokazuju da pobožna žena to sigurno može učiniti — ali staranje o porodici nije prvenstveno njena odgovornost, nego njenog muža.

Žena je data muškarcu da bi bila pomoćnica svom mužu (1. Mojsijeva 2:18–20) i da bi rađala decu. Muž i žena u hrišćanskom braku treba da ostanu verni jedno drugom do kraja života. Bog proglašava jednakost vrednosti time što su muškarci i žene stvoreni na Božju sliku i stoga su podjednako vredni u Njegovim očima. To, međutim, ne znači da muškarci i žene imaju identične uloge u životu. Uopšteno govoreći, žene su veštije u negovanju i brizi o mladima, dok su muškarci bolje opremljeni da obezbede i zaštite porodicu. Dakle, oni su jednaki po statusu, ali svaki ima različitu ulogu u hrišćanskom braku.

Hrišćanski brak, koji je temelj hrišćanske porodice, sledi biblijska uputstva o seksu. Biblija se suprotstavlja gledištu u mnogim kulturama da su razvod, zajednički život bez braka i istopolni brak prihvatljivi u Božjim očima. Seksualnost izražena prema biblijskim standardima je prelep izraz ljubavi i posvećenosti. Van braka je greh.

Deci su date dve osnovne odgovornosti u hrišćanskoj porodici: da slušaju svoje roditelje i da ih poštuju (Efescima 6:1–3). Poslušnost roditeljima je dužnost dece do punoletstva, ali poštovanje roditelja je njihova obaveza za ceo život. Bog obećava svoje blagoslove onima koji poštuju svoje roditelje. U idealnom slučaju, u hrišćanskoj porodici svi njeni članovi će biti posvećeni Hristu i Njegovoj službi. Kada muž, žena i deca ispunjavaju svoje od Boga određene uloge, tada u kući vladaju mir i sloga. Ali, ako pokušamo da imamo hrišćansku porodicu bez Hrista kao Glave ili bez pridržavanja biblijskih principa koje je Gospod s ljubavlju obezbedio za nas, dom će patiti.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Kako Biblija definiše dobru hrišćansku porodicu?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries