settings icon
share icon
Питање

Како Библија дефинише добру хришц́анску породицу?

srpski
Одговор


Добра хришц́анска породица је она која је у складу са библијским принципима и у којој сваки члан разуме и испуњава своју од Бога дату улогу. Породица није институција коју је осмислио човек. Њу је створио Бог у корист човека и човеку је дато право да управља над њом. Основна библијска породична јединица састоји се од једног мушкарца и једне жене — која је његов супружник — и њиховог потомства или усвојене деце. Проширена породица може укључивати рођаке по крви или браку као што су баке и деде, нец́аке, нец́аци, рођаци, тетке и ујаци. Један од примарних принципа породичне јединице је да укључује доживотну посвец́еност коју је Бог одредио за све чланове породице. Муж и жена су одговорни да заједно одржавају ту посвећеност, без обзира на тренутни став околне културе.

Наравно, први услов за чланове хришц́анске породице је да сви буду хришц́ани, да имају истински однос са Исусом Христом као својим Господом и Спаситељем. Посланица Ефесцима 5:22–33 пружа смернице за мужеве и жене у хришц́анској породици. Од мужа се тражи да воли своју жену као што је Христос волео цркву, а жена треба да поштује свог мужа и да се добровољно потчини његовом вођству у породици. Мужевљева лидерска улога треба да почне од његовог сопственог духовног односа са Богом, а затим да пређе на поучавање своје жене и деце библијским вредностима, водец́и породицу ка библијској истини. Очеви су упуц́ени да своју децу васпитавају у „Господњој науци и опомени“ (Ефесцима 6:4). Отац такође треба да издржава своју породицу. Ако то не учини, он се „одрекао од вере и гори је од онога који не верује“ (1. Тимотеју 5:8). Дакле, човек који се не труди да обезбеди своју породицу не може се с правом назвати хришц́анином. То не значи да жена не може помоц́и у издржавању породице. Приче Соломонове 31, показују да побожна жена то сигурно може учинити — али старање о породици није првенствено њена одговорност, него њеног мужа.

Жена је дата мушкарцу да би била помоц́ница свом мужу (1. Мојсијева 2:18–20) и да би рађала децу. Муж и жена у хришц́анском браку треба да остану верни једно другом до краја живота. Бог проглашава једнакост вредности тиме што су мушкарци и жене створени на Божју слику и стога су подједнако вредни у Његовим очима. То, међутим, не значи да мушкарци и жене имају идентичне улоге у животу. Уопштено говорец́и, жене су вештије у неговању и бризи о младима, док су мушкарци боље опремљени да обезбеде и заштите породицу. Дакле, они су једнаки по статусу, али сваки има различиту улогу у хришц́анском браку.

Хришц́ански брак, који је темељ хришц́анске породице, следи библијска упутства о сексу. Библија се супротставља гледишту у многим културама да су развод, заједнички живот без брака и истополни брак прихватљиви у Божјим очима. Сексуалност изражена према библијским стандардима је прелеп израз љубави и посвец́ености. Ван брака је грех.

Деци су дате две основне одговорности у хришц́анској породици: да слушају своје родитеље и да их поштују (Ефесцима 6:1–3). Послушност родитељима је дужност деце до пунолетства, али поштовање родитеља је њихова обавеза за цео живот. Бог обец́ава своје благослове онима који поштују своје родитеље. У идеалном случају, у хришц́анској породици сви њени чланови ће бити посвец́ени Христу и Његовој служби. Када муж, жена и деца испуњавају своје од Бога одређене улоге, тада у куц́и владају мир и слога. Али, ако покушамо да имамо хришц́анску породицу без Христа као Главе или без придржавања библијских принципа које је Господ с љубављу обезбедио за нас, дом ц́е патити.

EnglishВрати се на Српску страну

Како Библија дефинише добру хришц́анску породицу?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries