settings icon
share icon
Pitanje

Zašto je važna hrišćanska arheologija?

српски

Odgovor


Arheologija je reč sastavljena od dve grčke reči, arhae koja znači “prastaro” i logos “znanje”; dakle, to je “znanje ili proučavanje starina”. Arheolog je mnogo više od Indijane Džonsa koji u potrazi za starim predmetima obilazi ceo svet. Arheologija je nauka koja proučava stare kulture tako što pronalazi i dokumentuje drevne predmete. Hrišćanska arheologija proučava hrišćanstvo i judaizam, kao i drevne kulture koje su izvršile uticaj na njih. Hrišćanski arheolozi ne trude se samo da pronađu nove artefakte, već i da dokažu ono što već znamo iz Biblije i prošire naša saznanja o običajima i ponašanju naroda iz Biblije.

Najvažnije informacije o istoriji i starim narodima nalazimo u Bibliji i drugim pisanim tekstovima. Međutim, oni mnoga pitanja ostavljaju otvorenim. I tu na scenu stupaju hrišćanski arheolozi koji mogu da upotpune delimičnu sliku iz biblijskih tekstova. Iskopavanja starih gradova i njihovih deponija pružaju jasniji uvid u prošlost. Cilj hrišćanske arheologije je da predmetima iz davne prošlosti potvrdi osnovne istine Starog i Novog zaveta.

Hrišćanska arheologija je postala naučna disciplina tek u 19. veku. Njene temelje postavili su Johan Jan, Edvard Robinson i ser Flinders Petri. U 20. veku dominantna figura je Vilijam F. Olbrajt koji je hrišćansku arheologiju uveo u savremenu debatu o poreklu i pouzdanosti biblijskih priča. Sa svojim studentima Olbrajt je pronašao mnogo fizičkih dokaza iz istorijskih događaja opisanih u Bibliji. S druge strane, danas imamo i velik broj arheologa koji žele da opovrgnu Bibliju.

Nove napade na hrišćanstvo ne treba mnogo tražiti. Diskaveri Čenel emituje emisije tipa “Da Vinčijev kod”. Neke druge bave se time da li je Isus istorijska ličnost. U jednoj koju je napravio Džejms Kameron govorilo se o tome kako je pronađen Isusov grob i sanduk u kome je sahranjen. Iz tog „otkrića“ izveden je zaključak da Isus nije ustao iz mrtvih. Ali, u emisiji nije rečeno da je sanduk pronađen godinama ranije i da je već dokazano da nije bio Isusov. Do tog otkrića došlo se zahvaljujući neumornom radu hrišćanskih arheologa.

Arheološki dokazi obezbeđuju nam najbolju fizičku informaciju o životu u Starom veku. Primenom pravih naučnih metoda na starim nalazištima dolazi se do informacija koje pružaju bolje razumevanje starih naroda i njihovih kultura i dokazuju istinitost biblijskog teksta. Sistematsko dokumentovanje ovih pronalazaka i njihovo deljenje sa ekspertima širom sveta daju nam najpotpuniju informaciju o životu u biblijsko vreme. Hrišćanska arheologija je jedno od sredstava koje biblijski eksperti koriste u odbrani biblijskih priča i evanđelja Isusa Hrista. Oni koji ne veruju često nas pitaju po čemu znamo da je Biblija istinita. Jedan od odgovora je to da su, zbog predanog rada hrišćanskih arheologa, potvrđene mnoge biblijske činjenice.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Zašto je važna hrišćanska arheologija?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries