settings icon
share icon
Питање

Зашто је важна хришћанска археологија?

srpski
Одговор


Археологија је реч састављена од две грчке речи, архае која значи “прастаро” и логос “знање”; дакле, то је “знање или проучавање старина”. Археолог је много више од Индијане Џонса који у потрази за старим предметима обилази цео свет. Археологија је наука која проучава старе културе тако што проналази и документује древне предмете. Хришћанска археологија проучава хришћанство и јудаизам, као и древне културе које су извршиле утицај на њих. Хришћански археолози не труде се само да пронађу нове артефакте, већ и да докажу оно што већ знамо из Библије и прошире наша сазнања о обичајима и понашању народа из Библије.

Најважније информације о историји и старим народима налазимо у Библији и другим писаним текстовима. Међутим, они многа питања остављају отвореним. И ту на сцену ступају хришћански археолози који могу да употпуне делимичну слику из библијских текстова. Ископавања старих градова и њихових депонија пружају јаснији увид у прошлост. Циљ хришћанске археологије је да предметима из давне прошлости потврди основне истине Старог и Новог завета.

Хришћанска археологија је постала научна дисциплина тек у 19. веку. Њене темеље поставили су Јохан Јан, Едвард Робинсон и сер Флиндерс Петри. У 20. веку доминантна фигура је Вилијам Ф. Олбрајт који је хришћанску археологију увео у савремену дебату о пореклу и поузданости библијских прича. Са својим студентима Олбрајт је пронашао много физичких доказа из историјских догађаја описаних у Библији. С друге стране, данас имамо и велик број археолога који желе да оповргну Библију.

Нове нападе на хришћанство не треба много тражити. Дискавери Ченел емитује емисије типа “Да Винчијев код”. Неке друге баве се тиме да ли је Исус историјска личност. У једној коју је направио Џејмс Камерон говорило се о томе како је пронађен Исусов гроб и сандук у коме је сахрањен. Из тог „открића“ изведен је закључак да Исус није устао из мртвих. Али, у емисији није речено да је сандук пронађен годинама раније и да је већ доказано да није био Исусов. До тог открића дошло се захваљујући неуморном раду хришћанских археолога.

Археолошки докази обезбеђују нам најбољу физичку информацију о животу у Старом веку. Применом правих научних метода на старим налазиштима долази се до информација које пружају боље разумевање старих народа и њихових култура и доказују истинитост библијског текста. Систематско документовање ових проналазака и њихово дељење са експертима широм света дају нам најпотпунију информацију о животу у библијско време. Хришћанска археологија је једно од средстава које библијски експерти користе у одбрани библијских прича и еванђеља Исуса Христа. Они који не верују често нас питају по чему знамо да је Библија истинита. Један од одговора је то да су, због преданог рада хришћанских археолога, потврђене многе библијске чињенице.Врати се на Српску страну

Зашто је важна хришћанска археологија?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries