settings icon
share icon
Pitanje

Da li je u redu uraditi tetoviranje ako je sa hrišćanskim sadržajem?

српски

Odgovor


Radi konteksta, pročitaj naš članak: „Šta Biblija govori o tetoviranju i pirsingu?" Osim generalne teme tog članka, postoji i pitanje u vezi sa hrićanima i tetoviranjem. Da li se isti principi primenjuju na tetovaže koji su sa hrišćasnkim sadržajem, kao što je krst, ili hrišćanski slogan, ili čak i biblijski stih? Neki hrišćani su otkrili da im tetovaže daju više kredibiliteta, i više mogućnosti za evangelizaciju sa nekim grupama ljudi. Kako stvari stoje sa hrišćanskim tetovažama?

Očigledno je da je tetovaža krsta „bolja" od tetovaže goruće lobanje, gole žene ili demona. Tetovaža „Isus spasava" zaista bi mogla da pokrene neke razgovore sa ljudima koji nikada ne bi prišli propovedniku koji nosi klasično odelo. Neki smatraju da je Otkrivenje 19:16 primer kako Isus možda ima tetovažu na svom bedru: „Car careva i Gospodar gospodara". Pitanje nije prvenstveno u tome da li je stavljanje tetovaže greh, već da li je to dobra i neophodna stvar koju treba učiniti. Prva Korinćanima 10:23 tvrdi: "Sve je dozvoljeno, ali nije sve na korist; sve je dozvoljeno, ali sve ne naziđuje". Hrišćansku tetovažu možda možemo da dozvolimo, ali da li je korisna i konstruktivna?

U 1. Korinćanima 9:22-23, Pavle tvrdi: „Slabima sam bio [kao] slab, da bih pridobio slabe; svima sam bio sve – da svakako neke spasem. I sve činim za evanđelje – da bih imao udela u njemu." Postati sve svima da bismo neke spasli je možda jedini dobar razlog da bismo stavili hrišćansku tetovažu. Ako bi tetovaža zaista otvorila vrata za evangelizaciju, vrata koja bi inače bila zatvorena, stavljanje hrišćanske tetovaže bi se onda moglo podvesti pod Pavlovu ideju „svima sam bio sve". U isto vreme, jasno je da je teško zamisliti scenario u kome bi tetovaža omogućila više prilika za evangelizaciju. Ako osoba neće da te sluša zato što nemaš tetovažu, vrlo je moguće da te ta osoba ne bi slušala ni ako bi imao tetovažu.

Kada to kažemo, biblijski zaključak je da je dozvljeno imati tetovažu, ali da je veliko pitanje da li možemo da je smatramo za korisnu i konstruktivnu. Hrišćanin koji razmišlja o tome da stavi tetovažu trebalo bi da se moli za mudrost (Jakovljeva 1:5) i da traži od Gospoda da obezbedi čiste motive i razabiranje.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li je u redu uraditi tetoviranje ako je sa hrišćanskim sadržajem?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries