settings icon
share icon
Питање

Да ли је у реду урадити тетовирање ако је са хришћанским садржајем?

srpski
Одговор


Ради контекста, прочитај наш чланак: „Шта Библија говори о тетовирању и пирсингу?" Осим генералне теме тог чланка, постоји и питање у вези са хрићанима и тетовирањем. Да ли се исти принципи примењују на тетоваже који су са хришћаснким садржајем, као што је крст, или хришћански слоган, или чак и библијски стих? Неки хришћани су открили да им тетоваже дају више кредибилитета, и више могућности за евангелизацију са неким групама људи. Како ствари стоје са хришћанским тетоважама?

Очигледно је да је тетоважа крста „боља" од тетоваже горуће лобање, голе жене или демона. Тетоважа „Исус спасава" заиста би могла да покрене неке разговоре са људима који никада не би пришли проповеднику који носи класично одело. Неки сматрају да је Откривење 19:16 пример како Исус можда има тетоважу на свом бедру: „Цар царева и Господар господара". Питање није првенствено у томе да ли је стављање тетоваже грех, већ да ли је то добра и неопходна ствар коју треба учинити. Прва Коринћанима 10:23 тврди: "Све је дозвољено, али није све на корист; све је дозвољено, али све не назиђује". Хришћанску тетоважу можда можемо да дозволимо, али да ли је корисна и конструктивна?

У 1. Коринћанима 9:22-23, Павле тврди: „Слабима сам био [као] слаб, да бих придобио слабе; свима сам био све – да свакако неке спасем. И све чиним за еванђеље – да бих имао удела у њему." Постати све свима да бисмо неке спасли је можда једини добар разлог да бисмо ставили хришћанску тетоважу. Ако би тетоважа заиста отворила врата за евангелизацију, врата која би иначе била затворена, стављање хришћанске тетоваже би се онда могло подвести под Павлову идеју „свима сам био све". У исто време, јасно је да је тешко замислити сценарио у коме би тетоважа омогућила више прилика за евангелизацију. Ако особа неће да те слуша зато што немаш тетоважу, врло је могуће да те та особа не би слушала ни ако би имао тетоважу.

Када то кажемо, библијски закључак је да је дозвљено имати тетоважу, али да је велико питање да ли можемо да је сматрамо за корисну и конструктивну. Хришћанин који размишља о томе да стави тетоважу требало би да се моли за мудрост (Јаковљева 1:5) и да тражи од Господа да обезбеди чисте мотиве и разабирање.

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли је у реду урадити тетовирање ако је са хришћанским садржајем?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries