settings icon
share icon
Pitanje

Ko su četvorica jahača apokalipse?

српски

Odgovor


Četiri jahača apokalipse prikazani su u Otkrivenju, poglavlje 6, stihovi 1-8. Četvoro jahača predstavljaju simbolično objašnjenje različitih događaja koji će se desiti nagoveštavajući smak sveta. Prvi jahač apokalipse spominje se u Otkrivenju 6:2:“ I videh, i gle, konj beo, i onaj što seđaše na njemu imaše strelu, i dade mu se venac, i izađe pobeđujući i da pobedi.” Prvi jahač verovatno se povezuje sa Antihristom, kome će biti dat autoritet i koji će pokoriti svakog koji mu se bude suprotstavljao. Antihrist je lažni imitator istinitog Hrista, koji će se takođe vratiti na belom konju (Otkrivenje 19 :11-16).

Drugi jahač apokalipse pojavljuje se u Otkrivenju Jovanovom 6:4: “ I izađe drugi konj, riđ, i onome što seđaše na njemu, dade mu se da uzme mir sa zemlje i da ubija jedan drugoga, i dade mu se mač velik''. Drugi jahač povezuje se sa ratnim sukobima koje će nagovestiti kraj sveta. Treći jahač opisan je u Otkrivenju 6:5-6 : “… I kad otvori treći pečat, čuh treće živo stvorenje gde govori: Dođi! I videh, i gle, konj vran, i onaj što seđaše na njemu imaše merila u ruci svojoj. I čuh kako glas između četiri živa stvorenja gde govori: Litra pšenice za dinar, i tri litre ječma za dinar; a ulju i vinu nemoj škoditi! Treći jahač predstavlja veliku glad koja je posledica rata drugog jahača.

Četvrti jahač pominje se u Otkrivenju 6:8: “I videh, i gle, konj bled, i onome što seđaše na njemu beše ime smrt, i ad iđaše za njim, i dade mu se vlast nad četvrtinom zemlje, da ubija mačem, glađu, kugom i zverinjem zemaljskim. Četvrti jahač simbolizuje smrt i uništenje. Izgleda da je on kombinacija svih prethodnih jahača. Četvrti jahač apokalipse doneće ratove, glad, kugu i bolesti. Ono što je zaista neverovatno, je da su četvoro jahača samo “prethodnici” još strašnijih presuda i mukama koje dolaze kasnije (Otkrivenje Jovanovo 8-8 i 16).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Ko su četvorica jahača apokalipse?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries