settings icon
share icon
Питање

Ко су четворица јахача апокалипсе?

srpski
Одговор


Четири јахача апокалипсе приказани су у Откривењу, поглавље 6, стихови 1-8. Четворо јахача представљају симболично објашњење различитих догађаја који ће се десити наговештавајући смак света. Први јахач апокалипсе спомиње се у Откривењу 6:2:“ И видех, и гле, коњ бео, и онај што сеђаше на њему имаше стрелу, и даде му се венац, и изађе побеђујући и да победи.” Први јахач вероватно се повезује са Антихристом, коме ће бити дат ауторитет и који ће покорити сваког који му се буде супротстављао. Антихрист је лажни имитатор истинитог Христа, који ће се такође вратити на белом коњу (Откривење 19 :11-16).

Други јахач апокалипсе појављује се у Откривењу Јовановом 6:4: “ И изађе други коњ, риђ, и ономе што сеђаше на њему, даде му се да узме мир са земље и да убија један другога, и даде му се мач велик''. Други јахач повезује се са ратним сукобима које ће наговестити крај света. Трећи јахач описан је у Откривењу 6:5-6 : “… И кад отвори трећи печат, чух треће живо створење где говори: Дођи! И видех, и гле, коњ вран, и онај што сеђаше на њему имаше мерила у руци својој. И чух како глас између четири жива створења где говори: Литра пшенице за динар, и три литре јечма за динар; а уљу и вину немој шкодити! Трећи јахач представља велику глад која је последица рата другог јахача.

Четврти јахач помиње се у Откривењу 6:8: “И видех, и гле, коњ блед, и ономе што сеђаше на њему беше име смрт, и ад иђаше за њим, и даде му се власт над четвртином земље, да убија мачем, глађу, кугом и зверињем земаљским. Четврти јахач симболизује смрт и уништење. Изгледа да је он комбинација свих претходних јахача. Четврти јахач апокалипсе донеће ратове, глад, кугу и болести. Оно што је заиста невероватно, је да су четворо јахача само “претходници” још страшнијих пресуда и мукама које долазе касније (Откривење Јованово 8-8 и 16).Врати се на Српску страну

Ко су четворица јахача апокалипсе?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries