settings icon
share icon
Pitanje

Ko je Božiji narod?

српски

Odgovor


Fraza „Božiji narod" uvek ukazuje na jasan odnos. Bog je pozvao Avrama (kasnije Avrām) u Postanju 12, da ostavi svoju zemlju zbog nove koju će mu Bog pokazati. Kada je Avram došao tamo, Bog je rekao u Postanju 12:2: „Od tebe ću veliki narod učiniti i blagosloviću te i proslaviću ime tvoje, i ti ćeš biti izvor blagoslova". Ovaj narod je postao narod Izraela, prva grupa koju je Bog odredio kao Božiji narod.

Bog kaže preko proroka Isaije: „Ja tebi u usta svoje reči mećem, i senkom te svoje ruke ja pokrivam, da nebesa nova ja razapnem i utvrdim novu zemlju, i da rečem Sionu: Ti si narod moj!" (Isaija 51:16). Bog takođe potvrđuje Izrael kao svoj narod u Jezekilju 38:14 u proroštvu koje se odnosilo na susedni narod Gog.

Da li se svi vernici koji nisu Jevreji, ali veruju u jevrejskog Mesiju (Isusa Hrista) smatraju za Božiji narod? Da. Isus je došao radi celog čovečanstva, ne samo da spase Izrael (Rimljanima 1:16, 10:12; Galatima 3:28). Odnos između Boga i njegovog naroda više je od toga kako ga On zove, oni takođe njega zovu svojim Bogom. David kaže: „Ja znam, Bože moj, da ti srca ispituješ, i da vidiš sve što je pravedno, a ja sam i prineo sve ove dragocene priloge u čestitosti srca svoga, i video sam sad s radošću narod tvoj koji je ovde skupljen, kako ti dragovoljno prinosi priloge svoje" (1. Letopisa 29:17). Ovde se Božiji narod prepoznaje više po svojoj voljnosti da sebe predaju Njemu, nego po nacionalnosti.

Svako ko prihvati Isusa Hrista kao Spasitelja i Gospoda postaje deo Božijeg naroda. Odnos ne potiče od odlaska u crkvu ili dobrih dela. To je svesni izbor da slediš samo Boga. Zato i 2. Korinćanima 6:16 i Marko 8:38 ukazuju da mora da se napravi izbor. A kada donesemo izbor da prigrlimo Boga, i On nas prigrli. Tada smo zaista Njegov narod.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Ko je Božiji narod?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries