settings icon
share icon
Питање

Ко је Божији народ?

srpski
Одговор


Фраза „Божији народ" увек указује на јасан однос. Бог је позвао Аврама (касније Аврāм) у Постању 12, да остави своју земљу због нове коју ће му Бог показати. Када је Аврам дошао тамо, Бог је рекао у Постању 12:2: „Од тебе ћу велики народ учинити и благословићу те и прославићу име твоје, и ти ћеш бити извор благослова". Овај народ је постао народ Израела, прва група коју је Бог одредио као Божији народ.

Бог каже преко пророка Исаије: „Ја теби у уста своје речи мећем, и сенком те своје руке ја покривам, да небеса нова ја разапнем и утврдим нову земљу, и да речем Сиону: Ти си народ мој!" (Исаија 51:16). Бог такође потврђује Израел као свој народ у Језекиљу 38:14 у пророштву које се односило на суседни народ Гог.

Да ли се сви верници који нису Јевреји, али верују у јеврејског Месију (Исуса Христа) сматрају за Божији народ? Да. Исус је дошао ради целог човечанства, не само да спасе Израел (Римљанима 1:16, 10:12; Галатима 3:28). Однос између Бога и његовог народа више је од тога како га Он зове, они такође њега зову својим Богом. Давид каже: „Ја знам, Боже мој, да ти срца испитујеш, и да видиш све што је праведно, а ја сам и принео све ове драгоцене прилоге у честитости срца свога, и видео сам сад с радошћу народ твој који је овде скупљен, како ти драговољно приноси прилоге своје" (1. Летописа 29:17). Овде се Божији народ препознаје више по својој вољности да себе предају Њему, него по националности.

Свако ко прихвати Исуса Христа као Спаситеља и Господа постаје део Божијег народа. Однос не потиче од одласка у цркву или добрих дела. То је свесни избор да следиш само Бога. Зато и 2. Коринћанима 6:16 и Марко 8:38 указују да мора да се направи избор. А када донесемо избор да пригрлимо Бога, и Он нас пригрли. Тада смо заиста Његов народ.Врати се на Српску страну

Ко је Божији народ?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries