settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu da prepoznam Božiji glas?

српски

Odgovor


Ovo pitanje je postavljalo nebrojeno mnogo ljudi kroz vekove. Samuilo je čuo Božiji glas, ali ga nije prepoznao sve dok mu to Ilije nije objasnio (Prva Samuilova 3:1-10). Gideonu se Bog otkrio u fizičkom obliku, ali je on još uvek sumnjao u to što je čuo, čak dotle da je tražio znak, i to ne jednom nego tri puta (Sudijama glava 6, posebno st.17-22, 36-40)! Kada želimo da čujemo Božiji glas, kako da znamo da je On taj koji govori? Prvo, mi imamo nešto što Samuilo i Gideon nisu imali. Mi imamo celu Bibliju, nadahnutu Božiju reč, da je čitamo, proučavamo i da razmišljamo nad njom. "Sve Pismo je bogonadahnuto i korisno za pouku, za karanje, za popravljanje, za odgajanje u pravednosti. Da Božiji čovek bude savršen, pripravljen za svako dobro delo" (Druga Timoteju 3:16-17). Da li imate pitanje u vezi sa određenom temom ili odlukom u svom životu? Pogledajte šta Biblija kaže o tome. Bog vas nikada neće voditi ili uputiti suprotno od onoga što podučava ili je obećao u Svojoj reči. (Titu 1:2).

Drugo, da bi smo čuli Božiji glas, moramo biti u stanju da ga prepoznamo. Isus je rekao: "Moje ovce slušaju moj glas, i ja ih poznajem, te idu za mnom" (Jovan 10:27). Mogu lično da se poistovetim sa ovim stihom, osim što su životinje u mom slučaju krave. Moj tast poseduje mali ranč. Kad god idemo tamo, mogu biti siguran da ćemo bar jednom tokom dana sa njim ići da proverimo stado. Moj tast može da izađe iz kamioneta, kaže nekoliko nežnih reči, i ubrzo će kamionet biti okružen kravama, koje jedva čekaju da napune usta senom. Ali je dovoljno da ja samo otvorim vrata sa moje strane kamioneta i stado će se razbežati na sve strane pašnjaka. U čemu je onda razlika? Krave su sa mojim tastom minimum jednom, a ponekad dva, tri puta dnevno. Zbog njihovog svakodnevnog susretanja sa onim koji ih hrani i koji se brine za njih, krave su mirne sa njim, i mogu odmah da prepoznaju stranca među njima. Ako želimo da znamo Božiji glas, moramo sa Njim provoditi vreme svakodnevno.

Pobrinite se da svakodnevno provodite kvalitetno vreme u molitvi, biblijskom proučavanju i tihom razmišljanju nad Njegovom rečju. Što više vremena budete provodili sa Bogom i Njegovom rečju lakše će te prepoznati Njegov glas i Njegovo vođstvo u svom životu. Zaposleni u banci se obučavaju da prepoznaju falsifikat, tako što proučavaju pravu novčanicu toliko dobro, da im je lako da odmah prepoznaju lažnu. Mi treba toliko da poznajemo Božiju reč, koju je On govorio, da kada nam Bog govori ili nas vodi, da nam je odmah jasno da je to Bog. Bog nam govori da bismo mi mogli da razumemo istinu. Dok Bog može, a to i radi, da govori glasno ljudima, On prvenstveno govori kroz svoju reč; ponekad govori kroz Svetog Duha našoj savesti, kroz okolnosti i kroz druge ljude. Ako uporedimo ono što čujemo sa istinom Pisma, možemo da naučimo da prepoznamo Njegov glas.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Kako mogu da prepoznam Božiji glas?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries