settings icon
share icon
Питање

Шта је Божији глас и да ли је библијски?

srpski
Одговор


Ово питање је постављало небројено много људи кроз векове. Самуило је чуо Божији глас, али га није препознао све док му то Илије није објаснио (Прва Самуилова 3:1-10). Гидеону се Бог открио у физичком облику, али је он још увек сумњао у то што је чуо, чак дотле да је тражио знак, и то не једном него три пута (Судијама глава 6, посебно ст.17-22, 36-40)! Када желимо да чујемо Божији глас, како да знамо да је Он тај који говори? Прво, ми имамо нешто што Самуило и Гидеон нису имали. Ми имамо целу Библију, надахнуту Божију реч, да је читамо, проучавамо и да размишљамо над њом. "Све Писмо је богонадахнуто и корисно за поуку, за карање, за поправљање, за одгајање у праведности. Да Божији човек буде савршен, приправљен за свако добро дело" (Друга Тимотеју 3:16-17). Да ли имате питање у вези са одређеном темом или одлуком у свом животу? Погледајте шта Библија каже о томе. Бог вас никада неће водити или упутити супротно од онога што подучава или је обећао у Својој речи. (Титу 1:2).

Друго, да би смо чули Божији глас, морамо бити у стању да га препознамо. Исус је рекао: "Моје овце слушају мој глас, и ја их познајем, те иду за мном" (Јован 10:27). Могу лично да се поистоветим са овим стихом, осим што су животиње у мом случају краве. Мој таст поседује мали ранч. Кад год идемо тамо, могу бити сигуран да ћемо бар једном током дана са њим ићи да проверимо стадо. Мој таст може да изађе из камионета, каже неколико нежних речи, и убрзо ће камионет бити окружен кравама, које једва чекају да напуне уста сеном. Али је довољно да ја само отворим врата са моје стране камионета и стадо ће се разбежати на све стране пашњака. У чему је онда разлика? Краве су са мојим тастом минимум једном, а понекад два, три пута дневно. Због њиховог свакодневног сусретања са оним који их храни и који се брине за њих, краве су мирне са њим, и могу одмах да препознају странца међу њима. Ако желимо да знамо Божији глас, морамо са Њим проводити време свакодневно.

Побрините се да свакодневно проводите квалитетно време у молитви, библијском проучавању и тихом размишљању над Његовом речју. Што више времена будете проводили са Богом и Његовом речју лакше ће те препознати Његов глас и Његово вођство у свом животу. Запослени у банци се обучавају да препознају фалсификат, тако што проучавају праву новчаницу толико добро, да им је лако да одмах препознају лажну. Ми треба толико да познајемо Божију реч, коју је Он говорио, да када нам Бог говори или нас води, да нам је одмах јасно да је то Бог. Бог нам говори да бисмо ми могли да разумемо истину. Док Бог може, а то и ради, да говори гласно људима, Он првенствено говори кроз своју реч; понекад говори кроз Светог Духа нашој савести, кроз околности и кроз друге људе. Ако упоредимо оно што чујемо са истином Писма, можемо да научимо да препознамо Његов глас.Врати се на Српску страну

Шта је Божији глас и да ли је библијски?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries